Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP Πρόταση για 10ετές πάγωμα της πληρωμής τόκων από την Ελλάδα

Πρόταση για 10ετές πάγωμα της πληρωμής τόκων από την Ελλάδα«Φωτιά» έχει πάρει το Eurogroup καθώς λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν διάλειμμα από τη συνεδρίαση και ξεκίνησαν οι διμερείς επαφές και τα «πηγαδάκια». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ επιμένει στην οριστική λύση για το πρόβλημα χρέους ενώ σταθερή εμφανίζεται και στο στόχο για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.
Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, σύμφωνα με το
ειδησιογραφικό πρακτορείο ξεχωρίζει η πρόταση για 10ετή περίοδο χάριτος προς την Ελλάδα κατά την οποία θα «παγώσει« η πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που δίνονται από τον EFSF. Υπολογίζεται ότι για την Αθήνα το συγκεκριμένο μέτρο θα της έδινε «ανάσα» ύψους 44 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα το οποίο πιθανότατα θα αρχίσει από το 2022 μέχρι το 2032. Φυσικά περίοδος χάριτος δε σημαίνει ότι χαρίζονται χρέη, αλλά ότι θα υπάρξει αποπληρωμή των τόκων αργότερα.
Στο τραπέζι έπεσε επίσης το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων αξίας 35 - 40 δισεκατομμυρίων σε χαμηλότερη αξία, αλλά στα 30 λεπτά κι όχι στα 25 λεπτά που είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί. Επίσης συζητούν την μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από τις 150, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου