Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Μόντι: «Δε μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον»

Μόντι: «Δε μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον»Ως "ωμό εκβιασμό" εξέλαβαν πολλοί στην Ιταλία τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάρτιο Μόντι από το Κουβέιτ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη: "Δε μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον. Όποιος αναλάβει την κυβέρνηση, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στις χώρες του Περσικού Κόλπου, με στόχο την προσέκλυση νέων επενδύσεων.
Η φράση του, ειδικά στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης επενδυτών, προκάλεσε έντονες
αντιδράσεις.

"Είναι πραγματικός εκβιασμός: λέει στους ξένους επενδυτές ότι ή μένει στην κυβέρνηση ή δε μπορεί να εγγυηθεί για την αξιοπιστία της χώρας μετά τη λήξη της θητείας του", δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος "Ιταλία των Αξιών", Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

"Ο πρωθυπουργός έπρεπε να αποφύγει αυτή την δήλωση, που ήταν σαφέστατα κακόγουστη", τόνισε ο γραμματέας του κόμματος "Αριστερά και Ελευθερία", Νίκι Βέντολα.

Πολιτικοί αναλυτές γράφουν ότι πίσω από τον εκνευρισμό αυτό κρύβεται η αβεβαιότητα σχετικά με το πολιτικό μέλλον της χώρας, καθώς θεωρείται πλέον πολύ πιθανό, οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου μαζί με τις περιφερειακές, εφόσον εγκριθεί σύντομα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και ο νέος εκλογικός νόμος.

Οι επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι του κεντροαριστερού "Δημοκρατικού Κόμματος" και Αντζελίνο Αλφάνο του μπερλουσκονικού "Λαού της Ελευθερίας", επιμένουν ότι από τις εκλογές θα πρέπει να προκύψει μια πολιτική κυβέρνηση, που να αντικαταστήσει το τεχνοκρατικό κυβερνητικό σχήμα. Ο Μάριο Μόντι δεν λύνει οριστικά τη σιωπή του, σχετικά με το τι επιθυμεί να κάνει την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης.

Το περασμένο Σάββατο, όμως, ο πρόεδρος της Φερράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, ανακοίνωσε, σε ομιλία του στην Ρώμη, ότι μαζί με κεντρώους συνδικαλιστές και εκπροσώπους του βιομηχανικού και επιχειρηματικού χώρου θα παρουσιάσει εκλογική λίστα, με στόχο να στηρίξει το έργο του Μάριο Μόντι, ώστε να μην πάνε χαμένα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Αγνωστο παραμένει, εάν ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα δεχθεί να συμμετάσχει απευθείας στο πολιτικό αυτό 'πείραμα'. Προς το παρόν, περιορίστηκε να δηλώσει ότι "αξιολογεί θετικά την όλη πρωτοβουλία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου