Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για την Κύπρο

Έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για την ΚύπροΗ Κύπρος βίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και τα οικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται διαρκώς, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν, η οποία εστιάζει στον υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα και στην ατροφία της υπόλοιπης οικονομιας. Η έκθεση έρχεται σε μια περίοδοπου η χώρα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη χορήγηση δανείου και την υπογραφή του Μνημονίου και ενώ η Ρωσία διευκρίνησε ως αν δανειοδοτήσει τη χώρα αυτό θα γίνει μέσω των ευρωπϊκών μηχανισμών.
Οι εξελίξεις για τη χώρα εόναι αρνητικές και η κυβέρνηση βρισκεται με την πλάτη στον τοίχο. Στην έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης της Κομισιόν αναφέρεται πως τον Μάιο του 2012 η
Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξωτερική της θέση, τα δημόσια οικονομικά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον πίνακα με τους αναθεωρημένους δείκτες, αρκετοί εξ αυτών είναι πάνω από τα ενδεικτικά όρια, δηλαδή για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, το μερίδιο στην αγορά εξαγωγών, τη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας τιμών και κόστους έχουν σημειώσει πρόσφατα μια χαλάρωση, ενώ το «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο τομέα συνέβαλε στη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές.
Η Κομισιόν επισημαίνει, παράλληλα, ότι περαιτέρω επιπτώσεις από την έκθεση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά και τυχόν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα αυξήσουν τους κινδύνους και θα καταστήσουν τη διαρθρωτική προσαρμογή ακόμη δυσκολότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου