Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας στα τουρκικά δικαστήρια;



Νέες ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί σε Τούρκους κατηγορουμένους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους στο δικαστήριο σε διαφορετικές από την τουρκική γλώσσα, ακόμη και αν οι ίδιοι  γνωρίζουν την τουρκική  ετοιμάζει το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 Οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν - κατά την Hurriyet -  την παρουσία μεταφραστών στο Δικαστήριο αν ο κατηγορούμενος δηλώσει ότι εκφράζεται καλύτερα  στην κουρδική γλώσσα ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Πρόκειται για κινηση της Αγκυρας με σκοπό να  ανασταλεί η απεργία πείνας των 683 κρατουμένων
Κούρδων - αλλά και γενικώτερα να κατευνάσει την εξέγερση του ΡΚΚ - καθώς  ένα από τα δύο αιτήματα των απεργών είναι να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στα δικαστήρια, στην κουρδική γλώσσα.Το άλλο είναι να αρθεί η σκληρή απομόνωση του Οτζαλάν στην φυλακή.
Πρόκειται για την 40η απεργία πείνας που κάνουν Κούρδοι κρατούμενοι.Η απεργία ξεκίνησε από 492 κρατούμενους τον Σεπτέμβριο, έφτασαν  να  συμμετέχουν  πάνω από 900., ενώ τώρα -  50η ημέρα της απεργίας - είναι  683.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν έκανε, ως γνωστόν, λόγο για ¨σόου¨ και ότι «δεν απεργούν πολλοί και αυτοί που δίνουν τις εντολές ουσιαστικά τρώνε κεμπάπ!!»« Στόχος των απεργών πείνας είναι να εξασφαλίσουν την αποφυλάκιση του ηγέτη των τρομοκρατών (Οτζαλάν) από την φυλακή. Τέτοια σόου δεν μπορούν να καταστρέψουν τους νόμους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου» , πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν
Ο Τύπος αναφέρει ακόμα πως  υπάρχει και συνεχίζεται η "κόντρα'' ανάμεσα στον Γκιουλ και τον Ερντογάν.σχετικά με το θέμα: Ο Ερντογάν μιλάει απαξιωτικά και ότι μόνο ένα άτομο κάνει πραγματικά απεργία πείνας , ενώ ο Γκιούλ δήλωσε πως ειναι ευαισθητοπιημένος για το θέμα.
Ο  Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας ζήτησε άδεια από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτηρεί την κατάσταση της υγείας των κρατουμένων, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας των κρατουμένων έχει φθάσει σε κρίσιμο στάδιο και ότι έπειτα από την συμπλήρωση 60 ημερών θα αρχίσουν να σημειώνονται θάνατοι κρατουμένων,
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου