Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ένας τουρκικής καταγωγής Ρώσος στο τιμόνι του ρωσικού Υπ. Άμυνας Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν τον διορισμό του Σεργκέι Σοϊγκού

Ονομάζεται Σεργκέι Σοϊγκού και είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας «Τούβα» της Ρωσίας. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την διοίκηση σημαντικών υπηρεσιών της κεντρικής ρωσικής κυβέρνησης. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τουρκικής καταγωγής κ. Σοϊγκού βρίσκεται στο τιμόνι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και των ρωσικών αμυντικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά την δημοσιοποίηση του νέου σκανδάλου στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου, ο Πρόεδρος Πούτιν προχώρησε στον διορισμό νέου Υπουργού Άμυνας. Στα πλαίσια της νέας απόφασης του Ρώσου Προέδρου, ο κ. Σοϊγκού έρχεται να αντικαταστήσει τον Ανατόλι Σερντγιούκοβ στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν τον διορισμό του κ. Σοϊγκού. Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει διορίσει στην ηγεσία ενός σημαντικού υπουργείου, το οποίο ελέγχει τον ρωσικό στρατό και τα ρωσικά αμυντικά συστήματα, «έναν Τούρκο».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σοϊγκού είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας «Τούβα». Το 1977 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Κρασνόγιαρσκ. Έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, λίγα μόλις χρόνια πριν από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, το 1988. Την δεκαετία του ’90 υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες του ρωσικού κράτους. Το 1999 εντάχθηκε στο κόμμα του κ. Πούτιν. Ο κ. Σοϊγκού, εκτός από ρωσικά, μιλά ιαπωνικά και τουρκικά. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, στην νέα περίοδο, ο νέος Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας θα επικεντρώσει την προσοχή του στον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατού.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου