Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥΣ

Επειδή η διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου είναι σύνηθες φαινόμενο στους καθηγητές που τοποθετούνται σε λειτουργικά κενά, σε αναπληρωτές αλλά ακόμη και σε όσους έχουν οργανική θέση και επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί προφορικές εντολές διάθεσης κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε τι προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, τι υποχρεώσεις αλλά και τι δικαιώματα έχουμε.

Το νομικό πλαίσιο της διάθεσης θεμελιώνεται σε αρκετούς νόμους και εγκυκλίους από το 1983 μέχρι τον πρόσφατο 3848/2010 (άρθρο 31, παρ. 3), αλλά πάντα με σημείο αναφοράς τον 1566/85 και συγκεκριμένα το άρθρο 54: «Εκπαιδευτικοί που δε συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στα σχολεία της ίδιας κατεύθυνσης διατίθενται μερικά ή ολικά σε σχολεία της ίδιας ή άλλης κατεύθυνσης ή σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους υπηρεσίες του δημόσιου τομέα του ίδιου νομού ή νομαρχιακού διαμερίσματος, με απόφαση του νομάρχη, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού
συμβουλίου. Ακόμα μπορεί να διατίθενται, σύμφωνα με τα παραπάνω, σε άλλο νομό ή νομαρχιακό διαμέρισμα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Στους διατιθέμενους χορηγούνται οδοιπορικά έξοδα απόσπασης και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση».
2. Με την πρόσφατη εγκύκλιο 118842/Γ2 /17-09-2008 αναφέρεται
«Με τα μαθήματα 1ης ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα 2ης ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες».
3. Η υπουργική απόφαση 69598/Γ2/10-7-2006 (ΦΕΚ 1050 Β΄) περί «Αναθέσεων μαθημάτων Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου», αναφέρει ρητά άρθρο 11 ότι:  «Κατά την κατανομή των μαθημάτων καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν ωράριο στο σχολείο τους με μαθήματα πρώτης (Α΄) και δεύτερης (Β΄) ανάθεσης. Η μετακίνηση του εκπαιδευτικού σε άλλο σχολείο γίνεται μόνο στην περίπτωση αδυναμίας συμπλήρωσης του υποχρεωτικού του ωραρίου στο σχολείο του».
4. Σύμφωνα επίσης με το Άρθρο 13 του Ν. 3149/2003 ΦΕΚ 141 τ. Α` Παρ. 20 β Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους επιτρέπεται μετακίνηση εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης από σχολείο σε άλλο σχολείο, μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν υπεράριθμοι ή υπάρχει ανάγκη συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας.
5. Το άρθρο 14 του Π.Δ. 100/97 αφορά τους οργανικά τοποθετημένους, οι οποίοι πρέπει να συμπληρώσουν ωράριο  (η σειρά μεταξύ τους καθορίζεται από το χρόνο τοποθέτησης). Η συμπλήρωση ωραρίου γίνεται με μαθήματα α΄και β΄ ανάθεσης, όπως αυτά καθορίζονται στη σχετική εγκύκλιο. Οι προσωρινά τοποθετημένοι έρχονται να καλύψουν ότι κενό απομένει μετά τη συμπλήρωση ωραρίου από τους έχοντες οργανική θέση. Εδώ πρέπει να κάνουμε την παρατήρηση ότι σε κάθε περίπτωση η ανάθεση των μαθημάτων είναι αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων.
Προτεραιότητα έχει ο οργανικά τοποθετημένος
στα μαθήματα Α και Β ανάθεσης μέχρι συμπλήρωσης του υποχρεωτικού του ωραρίου, έπεται ο τοποθετημένος από τη διάθεση ο οποίος αφού δεν έχει οργανική αυτόματα από το Π.Δ.100 θεωρείται υπεράριθμος στην περιοχή και τοποθετείται ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ (παρόλο που οι σε διάθεση ΠΥΣΔΕ έχουν 0 ώρες οργανικά, λέγεται συμπλήρωση)  σε κάποιο σχολείο της περιοχής που ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ώρες Α ή Β ανάθεσης για την ειδικότητά του. Το αυτό ισχύει και για νεοδιόριστο και για αποσπασμένο που μετακινείται όταν δεν υπάρχουν ώρες για ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ του ωραρίου του.
6. Επίσης ο Ν. 2817/2000 ΦΕΚ 78 τ. Α`προβλέπει ότι:
Στις περιπτώσεις που είναι ιδιαιτέρως δυσχερής η παραπάνω διάθεση, οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν υπηρεσία, μέχρι τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, σε άλλες δραστηριότητες του σχολείου ή του γραφείου ή της διεύθυνσης εκπαίδευσης. Ο χρόνος διάθεσης θεωρείται για κάθε περίπτωση ότι έχει διανυθεί στην οργανική τους θέση.
Ποιος τώρα μπορεί να αποφασίσει τη διάθεση εκπαιδευτικού σε άλλο σχολείο;
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία το ΠΥΣΔΕ ή ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει αυτή την αρμοδιότητα.
Ν.3848/2010 άρθρο 31, παρ. 3
«η διαδικασία της περίπτωσης α (απόσπαση σε άλλο σχολείο) ακολουθείται και για τη διάθεση των εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, δηλαδή ο εκπαιδευτικός που πλεονάζει διατίθεται με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του αρμόδιου ΠΥΣΔΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου