Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πρόσθετος φόρος σε καπνό και αλκοόλ για να σωθεί ο ΕΟΠΥΥ

Πρόσθετος φόρος σε καπνό και αλκοόλ για να σωθεί ο ΕΟΠΥΥ«Είναι ένα άδικο μέτρο» η αναδρομική καταβολή της επιστροφής του 5% (rebate) από το τζίρο στον ΕΟΠΥΥ, που επιβάλλεται με το Μεσοπρόθεσμο στους φαρμακοποιούς υπογράμμισε, η κ. Παπανικολάου, λέγοντας ότι αυτό «το επέλεξε προφανώς η τρόικα. Στο αρχικό σχέδιο δεν υπήρχε, βγήκε μετά από παρέμβαση του υπουργού και στην συνέχεια ξαναεμφανίστηκε προφανώς μετά από τρομερή πίεση».
Την επιβολή ενός «πολύ μικρού ειδικού φόρου» για την Υγεία και συγκεκριμένα για τον ΕΟΠΥΥ σε όσα προϊόντα βλάπτουν την υγεία, εξετάζει ο τομέας της Δημόσιας Υγείας και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
 Όπως ανέφερε η Γ. Γ. Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ «πρέπει να
αυξηθούν, να διευρυνθεί η χρηματοδοτική του βάση μέσω ενός άλλου πόρου, που να έχει μια σταθερότητα των χρηματικών ροών».
Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου υπάρχουν μελέτες που έχουν γίνει και δείχνουν πως οι καπνιστές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% συμφωνούν, εφόσον αυτή η αύξηση, θα δοθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Η Γενική Γραμματέας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν αποδίδονται άμεσα στον Οργανισμό αλλά μερικώς και καθυστερημένα, γιατί χρησιμοποιούνται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ για την κάλυψη των αναγκών τους σε συντάξεις. Διορθωτική κίνηση στο ζήτημα, γίνεται με «την τελευταία νομοθετική παρέμβαση η οποία προβλέπει να γίνεται απευθείας η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ».
Η κ. Παπανικολάου πρόσθεσε ότι το τεχνικό του μέρος δεν έχει ολοκληρωθεί μέσω κωδικών, γιατί αυτό είναι μια περίπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία και εξέφρασε την βεβαιότητα πως όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα πηγαίνουν απευθείας στον ΕΟΠΥΥ, οι εισφορές Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου