Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Τι κερδίζουν, τι χάνουν οι τράπεζες με την επαναγορά ομολόγων

Τι κερδίζουν, τι χάνουν οι τράπεζες με την επαναγορά ομολόγωνΜπροστά σε μεγάλο δίλημμα βρίσκονται τώρα ιοι ελληνικές τράπεζες, καλούμενες να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων που αποφασίσθηκε στο Eurogroup, προσφέροντας διακρατούμενα χρεόγραφα στις τιμές της περασμένης Παρασκευής - περίπου 70% κάτω από την ονομστική αξία τους. Αν τα παραχωρήσουν, θα εγγράψουν τώρα κέρδη της τάξεως του 15-25%, καθώς τα έχουν εγγράψει στα λογιστικά βιβλία τους  με χαμηλότερες αξίες. Θα χάσουν όμως την προοπτική να εισπ΄ραξουν μελλοντικά ολόκληρη την (ονομαστική0 αξία τους, ενώ παράλληλα θα χρειασθούν μεγαλύτερα ποσά στις
ανακεφαλαιοποιήσεις.
Συναρτούν λοιπόν το βαθμό συμμετοχής τρους στο πρόγραμμα επαναγοράς με την υιοθέτηση διατάξεων που θα τους επιτρέψουν να αποτιμήσουν στην ονομαστική αξία όσα ομόλογα συνεχίσουν να διακρατούν.
Αυτό θα βελτίωνε την καθαρή λογιστική θέση των χαρτοφυλακίων τους και θα περιοριζόταν έτσι οι κεφαλαιακές ανάγκες τους στην ανακεφαλαιοποίηση.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατέχουν τώρα κρατικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αποτιμήσει στο 20%-25% της  ονομαστικής αξίας, εγγράφοντας σημαντικές ζημιές.
Αν τα δώσουν στις τιμές της Παρασκευής, υπολογίζεται ότι  θα εγγράψουν συνολικά λογιστικά κέρδη περίπου 1,6 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου