Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τύμπανα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας


Τύμπανα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζουν αμείωτες για δεύτερη μέρα, όπως και οι παλαιστινιακές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Υπάρχουν θύματα και στις δύο πλευρές.
Η εμπόλεμη κατάσταση κλιμακώνεται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη χθεσινή δολοφονία του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αχμέντ Αλ Τζαμπάρι, ύστερα από στοχευμένη ισραηλινή επίθεση. Η επίθεση αυτή ήταν μία εκ των είκοσι συνολικά επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ισραήλ ως αντίποινα σε πρόσφατες παλαιστινιακές
επιθέσεις, αφήνοντας πίσω της δεκατρείς νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροπορικές τους επιθέσεις όλη τη νύχτα, πλήττοντας αδιακρίτως παλαιστινιακούς στόχους.
Η παλαιστινιακή πλευρά απάντησε σήμερα με τον ίδιο τρόπο στην «προκλητική» κίνηση του Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως». Παλαιστινιακά πυρά έπληξαν σήμερα νωρίς το πρωί την ισραηλινή πόλη Κιριάτ Μαλαχί νότια του Τελ Αβίβ, με τον μέχρι τώρα απολογισμό να ανέρχεται σε τρεις νεκρούς και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.
H παλαιστινιακή ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, γνωστή και ως Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ, ανέλαβε την ευθύνη για τους σημερινούς βομβαρδισμούς, σημειώνοντας μάλιστα στην ιστοσελίδα της ότι πρόκειται για την παλαιστινιακή απάντηση στον θάνατο του Αλ Τζαμπάρι.
Συναγερμός και στις δύο πλευρές
Από εχθές εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν κλειστεί σε καταφύγια τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές πρόκειται για τις χειρότερες ένοπλες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων στην περιοχή, ενώ κάνουν λόγο για προμελετημένη επίθεση κατά του Αλ Τζαμπάρι με στόχο να πληγεί άμεσα η Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Mπενιαμίν Νετανιάχου μάλιστα, αμέσως μετά την επίθεση, υπονόησε πως η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη σειράς αντίστοιχων επιθέσεων στο μέλλον. Σε μήνυμά του προς τον ισραηλινό λαό δήλωσε:
«Με την πράξη αυτή στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Χαμάς και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Εάν χρειαστεί, το Ισραήλ είναι ήδη έτοιμο να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Διεθνής αμηχανία
Τα Ηνωμένα Έθνη συνεδρίασαν χθες αργά σε μία κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη σύσκεψη 90 λεπτών αποφασίζοντας τελικά να απέχουν από οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή στα τεκταινόμενα. Λίγο πριν τη συνεδρίαση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέστησε αυτοσυγκράτηση στο Ισραήλ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, τονίζοντας πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν οι απώλειες σε άμαχο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Εχμούντ Μπαράκ, για τον ισραηλινό στρατό ο Αλ Τζαμπάρι ήταν ο «υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτης» στη Λωρίδα της Γάζας. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις κινήσεις του στρατού ενώ ενέκρινε επίσης σε έκτακτη συνεδρίαση την κινητοποίηση και των εφέδρων. Οι ενέργειες αυτές έχουν τη συνολική στήριξη και της ισραηλινής αντιπολίτευσης. 
Πληροφορίες απόDeutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου