Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Α. Πασχαλίδης Βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας: Προβολή προϊόντων Ν.Καβάλας




Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012,
Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) ενημερωτικές ομιλίες – συζητήσεις με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο, στη Γαληψό του Δήμου Παγγαίου, στο Λιμένα του Δήμου Θάσου και στη Ν.Καρβάλη του Δήμου Καβάλας.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Προκόπης Μαγιάτης και η Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια των ΗΠΑ Δρ. Ελένη Μέλλιου.
Κεντρικός άξονας των ομιλιών ήταν ο νέος Κανονισμός 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2012, δημιουργώντας νέες προοπτικές αξιοποίησης του ελαιολάδου, με βάση τα υγειοπροστατευτικά του συστατικά.
Στο ερευνητικό εργαστήριο του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν
αναπτύξει ειδική μεθοδολογία για τη χημική ανάλυση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των βιοδραστικών ουσιών που έχουν αναγνωρισμένη ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα ευρήματα των ερευνών σε ελληνικά ελαιόλαδα, δείχνουν μεγάλες συγκεντρώσεις στις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Η ελαιοκανθάλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η κατανάλωσή της για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνδέεται με την αναστολή της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer, την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και την προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων και της γήρανσης. Η ελαιασίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης LDL.
Αντίστοιχα, η χημική ανάλυση δειγμάτων επιτραπέζιων ελιών - από συσκευασίες που κυκλοφορούν στα καταστήματα – ανέδειξε τον ελαιόκαρπο σε πηγή βιοδραστικών συστατικών που ανήκουν στις φαινολικές ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές έχουν αντιοξειδωτική δράση (εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες), είναι αναστολείς ενζυμικών δράσεων (προστατεύουν από φλεγμονές και θρομβώσεις) και έχουν αντιμικροβιακή δράση.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της περιοχής μας, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν τα αποτελέσματα ερευνών σε δείγματα από ελιές θρούμπες της Θάσου και ελιές πράσινες (τύπου Χαλκιδικής) του Δήμου Παγγαίου. Βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε ελευρωπαΐνη (θρούμπα Θάσου) και μασλινικό οξύ (πράσινη ελιά Δήμου Παγγαίου).
Στις συζητήσεις που ακολούθησαν, οι δύο ερευνητές έδωσαν συμβουλές για τον τρόπο συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας της ελιάς. Παράλληλα ενθάρρυναν τους παραγωγούς να στείλουν δείγματα από τα προϊόντα τους, ώστε να διερευνηθεί η ύπαρξη βιοδραστικών ουσιών. Η πιστοποίηση που λαμβάνουν από το εργαστήριο, επιτρέπει, σε εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε., την αναγραφή στην ετικέτα του προϊόντος των περιεχόμενων υγειοπροστατευτικών συστατικών.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την έμπρακτη υποστήριξη και αρωγή τους στην επιτυχία των τριών εκδηλώσεων: Το Δήμο Παγγαίου, το Δήμαρχο Βασίλη Ξουλόγη και την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Κρυσταλία Παπανικολάου, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου, το Δήμο Θάσου, τους Αντιδημάρχους Μιχάλη Ξώγνο και Παναγιώτη Ραφτόπουλο, τους Δημοτικούς Συμβούλους Μηνά Βλαστάρη και Άγγελο Αρχοντίτση, τον Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Πρίνου Ευάγγελο Γιάντσο, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Θάσου, τους επαγγελματίες Ευάγγελο Κάλτσα και Σωτήρη Σωτηρέλη, το Δήμο Καβάλας, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζαφείρη Μυστακίδη και όλους εκείνους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Σε συνέχεια των εκδηλώσεων στήριξης των τοπικών προϊόντων, όπως είχε ήδη προαναγγελθεί, οργανώνουμε ενημερωτική παρουσίαση προς τους απεσταλμένους της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012, έρχονται στην Καβάλα, καλεσμένοι του Βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη, ο Γενικός Γραμματέας Ιαπωνικού -Ελληνικού Συνδέσμου Shuji  Kawakami και ο 1ος Γραμματέας της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα Takaaki Nemoto.


Σε αίθουσα του ξενοδοχείου Lucy, γύρω στις 3:00 μ.μ., προσκαλούνται παραγωγοί, επαγγελματίες και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, σε μια ενημερωτική παρουσίαση – συζήτηση, με στόχο την ανάδειξη της παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Πατώντας εδώ, θα βρείτε αποσπάσματα από τις παρουσιάσεις των ομιλιών-συζητήσεων για την ελιά και το ελαιόλαδο, τα βιογραφικά των δύο ομιλητών, σχετικές φωτογραφίες και ένα σύντομο βιογραφικό του Ιάπωνα καλεσμένου Shuji  Kawakami.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου