Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας στον Τσίπρα: «Μα που ζείτε;»


Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα πάρει άμεσα τη δόση, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος, ξεχνώντας τις…ευγένειες επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του: «Μα που ζείτε. ΟΙ καλοί οικονομολόγοι που έχετε σαν λένε όλα αυτά;»Περιέγραψε μια Ελλάδα σε άθλια κατάσταση σε περίπτωση που γυρίσει στη δραχμή επισημαίνοντας: «Θα γυρίσουμε 60 χρόνια πίσω», είπε και συνέχισε μιλώντας για τη μονομερή διαγραφή του χρέους:  Κάτι τέτοιο σημαίνει άμεση απομόνωση από το εξωτερικό, διότι ουδείς θα μας ξαναδανείσει στο μέλλον έστω και ένα ευρώ». Όπως είπε, μάλιστα, «τυπώνοντας δραχμές, πολλοί νομίζουν ότι λύνεται το πρόβλημα». «Αυταπατώνται. Δεν μπορείς να πληρώσεις με δραχμές τις εισαγωγές βασικών αγαθών
είτε αυτά είναι φάρμακα, είτε καύσιμα, είτε τρόφιμα. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι η εκτύπωση δραχμής θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, σε δραματική υποτίμηση, σε χάος».
Σε ότι αφορά τη δόση τόνισε: «Από τη θέση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, με συνείδηση των λόγων μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, που μας ακούν αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας».
Μιλώντας για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «σε αυτή την εκπροσώπηση της χώρας δεν θα είμαι μόνος». «Θα φέρω μαζί μου την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, τα πολύ δύσκολα μέτρα, που ψήφισε την Τετάρτη η Ελληνική Βουλή. Και με την θετική σας ψήφο απόψε, θα έχω μαζί μου και τον πιο σημαντικό νόμο για το 2013, τον προϋπολογισμό του κράτους», υπογράμμισε.
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε αν θέλει τελικά να εκταμιευτεί η δόση. «Αυταπατώνται και δυστυχώς παρασύρουν και άλλους», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι «η δόση, όπως έχω διαβεβαιώσει, θα εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν και δεν μπορώ να καταλάβω την χαιρεκακία με την οποία η αντιπολίτευση μιλάει για υποτιθέμενη καθυστέρηση». «Ικανοποιείται μήπως με την αγωνία του Ελληνικού λαού;» Στο αν τη χρειαζόμαστε είπε: «Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη δόση, γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι οριακά, αν και καλύτερα του αναμενομένου, διότι ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελείται πολύ ικανοποιητικά». Όπως εξήγησε στις 16 Νοεμβρίου πρέπει να εξοφλήσουμε έντοκα γραμμάτια αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ. «Χωρίς την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αναχρηματοδότηση αυτών των εντόκων γραμματίων από το τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα σε πλήρη ασφυξία», σημείωσε. Ενώ πρόσθεσε ότι την επόμενη δόση την χρειαζόμαστε προκειμένου:
* να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις)
* να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή να μπορούμε να πληρώσουμε τις εισαγωγές φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων κλπ.)
*  να ανακεφαλαιοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα προκειμένου αυτό να επιβιώσει, να  δημιουργήσει εκ νέου κλίμα εμπιστοσύνης στους καταθέτες και να αρχίσει να χορηγεί δάνεια στην οικονομία.
* να πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουμε λάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου