Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ Εισαγγελέας προς Βουλή: Εξετάστε αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών για το μνημόνιο

Εισαγγελέας προς Βουλή: Εξετάστε αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών για το μνημόνιο Στη Βουλή διαβιβάστηκε χθες η δικογραφία που σχημάτισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη ότι εκείνος είχε προειδοποιήσει την τότε κυβέρνηση πως το συγκεκριμένο μνημονιακό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχία και γι' αυτό δεν έπρεπε να προσχωρήσει με αυτούς τους όρους στον μηχανισμό στήριξης.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής, χωρίς να διατυπώσει καμία αξιολόγηση για το περιεχόμενο της προκαταρκτικής εξέτασης (όπως ορίζει το Σύνταγμα), ζητά από τη Βουλή να εξετάσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης για την
ένταξη της χώρας στο 1ο Μνημόνιο.
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης παρήγγειλε αυτεπαγγέλτως τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Π. Ρουμελιώτης δήλωσε (αλλά και ανέλυσε εκτενώς σε βιβλίο του) ότι είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για τους προβληματισμούς που διατυπώνονταν στο ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος, υποστηρίζοντας πως «ξέραμε από την αρχή ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα επιτυχημένο παράδειγμα».
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής κατέθεσαν στους Γρ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη οι πρώην υπουργοί Γ. Αρσένης και Λ. Κατσέλη και δύο φορές ο Π. Ρουμελιώτης που επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν ήθελε να συζητείται το όλο θέμα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου