Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πότε και γιατί το ΤΧΣ κρατικοποιεί τις τράπεζες

Πότε και γιατί το ΤΧΣ κρατικοποιεί τις τράπεζεςΟυσιώδεις αλλαγές στη λειτουργια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προωθεί η κυβέρνηση παράλληλα με τροποποιήσεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία εκδόθηκε μόλις πριν από 15 ημέρες προχωρά η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικές οδηγίες. Με βάση το σχέδιο νομου δημιουργείται αυτόματος μηχανισμός κρατικοποιήσεων
τραπεζών εάν το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν οι ιδιώτες περιοριστεί κάτω από το 10% ή σε περίπτωση δραματικής παρέκκλισης από το business plan αναδιάρθρωσης.
Προϋπόθεση για την άσκηση των δικαιωμάτων του ΤΧΣ που απορρέουν από τη μετοχικού του θέση είναι η μετατροπή των ομολογιών (CoCos) σε κοινές μετοχές.
Η διάρκεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δύναται να παρατείνεται αυτόματα κατά ένα έτος, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσης (warrants) και προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να τους μεταβιβάσει. Επίσης παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να παρατείνει τη διάρκεια του ΤΧΣ για μέγιστο χρόνο ως 2 έτη.
Επιπρόσθετα, το Ταμείο εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς είτε ως αποτέλεσμα της κάλυψης αδιάθετων μετοχών είτε ως αποτέλεσμα της μετατροπής ομολογιών (CoCos) σε μετοχές. Οι μετοχές του Ταμείου δεν μπορούν, επίσης, να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου