Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νικητές οι αποσχιστές στην Καταλονία


 Νικητές οι αποσχιστές στην Καταλονία

Η κυβερνώσα Συμμαχία Σύγκλισης και Ενότητας (CiU) που υπόσχεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα εξακολουθήσει να διαθέτει τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά λιγότερες απ' αυτές που διαθέτει σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll που μετέδωσε το τοπικό κανάλι TV3. Σύμφωνα με αυτά το κόμμα του κυβερνήτη Αρτούρ Μας θα κερδίσει 54-57 έδρες, σε σύνολο 135 στο τοπικό κοινοβούλιο, έναντι 62 που είχε έως τώρα.
Το αριστερό πολιτικό αυτονομιστικό κόμμα Δημοκρατική Αριστερά, το ERC, έχει τη δεύτερη θέση
στο νέο κοινοβούλιο της Καταλονίας και αναμένεται να συμμαχήσει με το CiU, για να διοργανωθεί το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Το CiU με ηγέτη τον Αρτούρ Μας καθιστά σαφές ότι μέσα σε μια 4ετία θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η οικονομική κρίση και το αυξανόμενο αίσθημα οργής των Καταλανών έναντι της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη (όλο και πιο συχνά ακούγεται το παράπονο ότι πληρούν πολλά σε φόρους και δεν έχουν αντίστοιχου ύψους παροχές) έχει δυναμώσει τις φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
Ο Μας θα μπορούσε να ζητήσει ακόμα και δημοψήφισμα, στα πρότυπα ίσως του δημοψηφίσματος του 2014 στη Σκότια, αλλά η Μαδρίτη αρνείται οποιοδήποτε συζήτηση για αυτό.
Στη Βρετανία, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας αγωνίστηκε στις τελευταίες εκλογές για την υπόσχεση να διεξάγει δημοψήφισμα και, αφού κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, αυτό είναι που θα πράξει. Οι δημοσκοπήσεις εκεί, όμως, δείχνουν ότι η υποστήριξη σε μια ψηφοφορία για την ανεξαρτησία δεν φτάνει ούτε το 40%. Αντίθετα, η δυνατότητα να αποφασίσουν και η ανάγκη για διαβούλευση, ψηφίστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα.
Εδώ είχαμε την ευκαιρία να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα από την πίσω πόρτα, με το θλιβερό Καθεστώς Αυτονομίας της Καταλονίας. Αλλά τα ισπανικά κόμματα έκλεισαν βάναυσα την πόρτα. Τώρα, ένα τμήμα της διανόησης στη Μαδρίτη εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανή απόσχιση της Καταλονίας -μια περίπτωση σούπας που σερβίρεται μετά το δείπνο! Η διαδικασία προς την κατεύθυνση μιας διαβούλευσης σχετικά με την αυτοδιάθεση της Καταλονίας έχει αρχίσει. Πότε θα τελειώσει και κάτω από ποιες οικονομικές συνθήκες είναι μια άλλη ιστορία. Οι εποχές της βαθιάς κρίσης που διανύουμε δεν είναι οι καλύτερες για ριζικές αλλαγές.
Γι’ αυτό και η 26 Νοέμβρη θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς διαδικασίας, κατά την οποία η πρώτη επίθεση θα είναι ενάντια στην ικανότητά μας να συσκεφθούμε. Δεδομένου ότι αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, θα δημιουργήσει κάθε είδους απειλή και πίεση. Αλλά μην γελιέστε. Εμείς δεν διαφωνούμε για την ανεξαρτησία, ούτε για το μέλλον μας στην Ευρώπη. Δικαιούμαστε να ζητηθεί η γνώμη μας για το τι πραγματικά θα αρχίσει να συζητιέται εκείνη την ημέρα» γράφει ο οικονομολόγος Josep Oliver Alonso στην «El Periodico de Catalunya».

1 σχόλιο:

  1. Αυτό κι αν είναι επικίνδυνο για την ΕΛΛΑΔΑ ! !

    Να μη δεχτεί ο κ. Σαμαρας τέτοιου είδους παιχνίδια μέσα στην ευρωζώνη. Αν βγουν έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ας κάνουν ότι θέλουν .

    Για φανταστείτε τι θα γίνει με πιθανό αίτημα των "κατοίκων" της Θράκης;

    Εαν το δεχθούν, τότε δε χρειάζεται να κάνουμε θυσίες και αγώνα για να σωθούμε, διότι μας προετοιμάζουν για άλλα πράγματα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή