Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κλιμακώνεται η ένταση στο Βόρειο Ιράκ

H Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν έχει προχωρήσει στην αποστολή ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων 125 αρμάτων μάχης, στην πόλη του Κιρκούκ, με τα κουρδικά στρατεύματα να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με τον ιρακινό στρατό, ενόψει της συνάντησης ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Βαγδάτη.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν τεταμένες μετά από τη σύσταση μιας νέας στρατιωτικής διοίκησης, της Command Operation Tigris, η οποία καλύπτει την επικράτεια του βορείου Ιράκ, ενώ παράλληλα μαίνεται και η μακροχρόνια  διαμάχη για το μοίρασμα του πετρελαϊκού πλούτου της περιοχής.Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί προς τις  «επίμαχες» περιοχές από το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός για τις Κουρδικές Στρατιωτικές Υποθέσεις, Anwar Osman Haji, προσθέτοντας πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους, εκτός εάν οι ιρακινές δυνάμεις προβούν σε κάποια προκλητική ενέργεια. «Αν υπερβούν τη γραμμή, θα τους χτυπήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η KRG ισχυρίζεται πως η επιχείρηση Tigris Command αποτελεί απειλή για την Περιφερειακή Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα είναι μία εξόφθαλμη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό Nouri al-Maliki, για την απόκτηση του ελέγχου των πλούσιων σε πετρέλαιο εδαφών που βρίσκονται κατά μήκος των εσωτερικών συνόρων που οριοθετεί την περιοχή των Κούρδων από το υπόλοιπο του Ιράκ.
Ο ΑΙ-Maliki, από την πλευρά του, δήλωσε πως η επιχείρηση είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί η τάξη σε μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου