Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Πιέζουν την Κύπρο για αύξηση του εταιρικού φόρου

Πιέζουν την Κύπρο για αύξηση του εταιρικού φόρουΤον ελκυστικό φόρο που ισχύει για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, 10%,  έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Ευρωπαίοι εταίροι -και κυρίως η Γερμανία, τώρα που η χώρα έχει ανάγκη εξωτερικής στήριξης, όπως ήταν αναμενόμενο μετά και από τις ανάλογες πιέσεις που είχε δεχθεί η Ιρλανδία.
Στις εταιρίες που είναι "κάτοικοι" της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ο έλεγχος και η διεύθυνσή τους ασκούνται στην Κύπρο,
επιβάλλεται φόρος στο εισόδημα που κτάται ή προκύπτει από πηγές τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Σε αυτές που δεν είναι "κάτοικοι" της Δημοκρατίας, επιβάλλεται φόρος στο εισόδημα που κτάται ή προκύπτει από πηγές εντός της χώρας μόνο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει την Τετάρτη, ότι οι χώρες της ΟΝΕ θέτουν απαίτηση αύξησης του εταιρικού φορολογικού συνετελεστή της Κύπρου, κάτι που λέγεται πρώτη φορά δημοσίως από Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η δήλωση δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς στο προσχέδιο Μνημονίου που κατάρτισε τον Ιούλιο η τρόικα, δεν γινόταν καμία αναφορά στον εταιρικό φόρο.
Ο χαμηλός εταρικός φόρος της νήσου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και άρα τη στήριξη της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου