Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ακροβάτης με αρχηγικό κοστούμι ο Σκανδαλίδης



Τον δικό του δρόμο έχει πάρει ο καθένας στο ΠΑΣΟΚ, για τη διάλυση του οποίου η αντίστροφη μέτρηση έχει ουσιαστικά ξεκινήσει. Ακόμη κι αν «επιβιώσει» από την επικείμενη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα στη Βουλή, θεωρείται βέβαιο ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τελεί υπό πλήρη αμφισβήτηση, αναμένεται να κάνει την τελευταία προσπάθεια να κρατηθεί στην ηγεσία, αλλά ήδη το έδαφος είναι ναρκοθετημένο. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα αποχωρήσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο κατευθύνεται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Επί του παρόντος τα φώτα είναι στραμμένα στον Κώστα Σκανδαλίδη, η στάση του οποίου στην ψηφοφορία για τα μέτρα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τις επόμενες εσωκομματικές κινήσεις
του. Ο κ. Σκανδαλίδης, ο μόνος εκ των κορυφαίων που στήριζε τον κ. Βενιζέλο, αποφάσισε να πάρει «διαζύγιο» μαζί του μόλις διαπίστωσε -παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις και την εξέλιξη των πραγμάτων- ότι το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια. Τυχόν αρνητική ψήφος θα τον οδηγήσει βέβαια εκτός κόμματος, κάτι που -κατά τις πληροφορίες- δεν διευκολύνει τον προσωπικό σχεδιασμό του. Οπως φέρεται να πιστεύει, ο κ. Βενιζέλος θα υποχρεωθεί το επόμενο διάστημα να εγκαταλείψει την ηγεσία, οπότε ανοίγει ο δρόμος για να τη διεκδικήσει ο ίδιος, αφού συν τοις άλλοις οι πιθανοί «ανταγωνιστές» έχουν άλλες προτεραιότητες. Γι' αυτό τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναζητά τρόπο που θα του επιτρέψει να ακροβατήσει. Μια σκέψη που συζητά είναι να δηλώσει μεν ότι διαφωνεί, αλλά «πειθαρχεί» στην απόφαση της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ηδη γύρω του συγκροτεί ομάδα στελεχών και βουλευτών (μεταξύ των οποίων και ο ανεξαρτητοποιηθείς Μιχ. Κασσής), θέλοντας να καρπωθεί πολιτικά την αντίθεση στο Μνημόνιο 3.

Ο κ. Σκανδαλίδης θεωρεί ότι, αν και συρρικνωμένο, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει έναν «παραδοσιακό» πυρήνα ψηφοφόρων, με τον οποίο μπορεί να παίξει ρόλο στη διαφαινόμενη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, ιδιαίτερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Κι όπως λέει στους συνομιλητές του, μέσω συνεργασιών, είτε με τη ΔΗΜ.ΑΡ. είτε με άλλα σχήματα, μπορεί να ανακοπεί η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα για τον κ. Σκανδαλίδη και όχι μόνο είναι όμως ότι στην ίδια δεξαμενή απευθύνονται και στελέχη όπως ο Χρ. Παπουτσής, που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την έξοδο της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και τις παρασκηνιακές συνομιλίες για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόνομο πόλο, με ανάλογα όμως χαρακτηριστικά, επιχειρεί να συγκροτήσει και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ παρά τις διαψεύσεις και η Λούκα Κατσέλη έχει ανοικτούς διαύλους με την Κουμουνδούρου. Ολοι αυτοί οι πασοκογενείς, μαζί με όσους έχουν ήδη μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να αποτελέσουν το κρίσιμο μέγεθος που θα επιτρέψει στο κόμμα του κ. Τσίπρα να «ξεκολλήσει» από τα σημερινά ποσοστά του.

Ορισμένες από τις διεργασίες αυτές φέρεται να ευνοεί, όπως έχει ξαναγράψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο Γ. Παπανδρέου με τρεις παράλληλους στόχους: να πετύχει «ασυλία» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, να εκδικηθεί τον Ευ. Βενιζέλο και να διαμορφώσει συνθήκες για δικό του comeback.

Ενώ όλα αυτά γίνονται στις «αριστερές» παρυφές του ΠΑΣΟΚ, στην αντίπερα εσωκομματική όχθη κινούνται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο πρώτος αναμένεται να διαχωρίσει και τυπικά τη θέση του μετά την ψήφιση των μέτρων, επιδιώκοντας να πρωταγωνιστήσει στη σύμπηξη των διαφόρων «σοσιαλδημοκρατικών» κινήσεων. Ο δεύτερος, με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός ΠΑΣΟΚ, αναζητεί κι αυτός ζωτικό χώρο ελπίζοντας στη δημιουργία ενός ευρύτερου «μετώπου κατά του λαϊκισμού».


Αποσύνθεση

Η διάλυση όμως έχει πλήξει και τους ίδιους τους «βενιζελικούς». Η δημόσια σύγκρουση, με βαρείς χαρακτηρισμούς, μεταξύ του Λ. Γρηγοράκου και του Π. Κουκουλόπουλου για το αλαλούμ που επικράτησε στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή είναι απολύτως ενδεικτική της αποσύνθεσης που επικρατεί στην Ιπποκράτους. Κατά τους γνωρίζοντες, μεγάλο ρόλο για τη συνέχεια θα παίξει και ο τελικός αριθμός των διαρροών κατά την ψήφιση των μέτρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου