Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γέφυρες από τους αντάρτες προς ΝΔ



Πριν από λίγες ημέρες λέγαμε ότι στη Συγγρού και στο Μαξίμου μετά τη διαγραφή του Γιώργου Κασαπίδη υπήρχε το ερώτημα εάν υπάρχει άλλος «υποψήφιος» προς αποχώρηση. Τις πρώτες πρωινές ώρες το ερώτημα είχε απαντηθεί. Και όμως υπήρχε. Ο βουλευτής Λευκάδας Θόδωρος Σολδάτος. Παρά το «μασάζ» μάλιστα και τις πιέσεις που του ασκήθηκαν από το πρωθυπουργικό γραφείο και όχι μόνο, μόλις έγινε γνωστή η διαφοροποίησή του, εκείνος επέμεινε στις απόψεις του και ψήφισε παρών στις δαπάνες δύο υπουργείων. Χθες τόσο ο κ. Σολδάτος όσο και ο κ. Κασαπίδης, που διεγράφησαν, δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες. Ο κ. Κασαπίδης υποστήριξε στο kozanimedia ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με άλλον πολιτικό φορέα. «Αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου»
τόνισε σχολιάζοντας τη διαγραφή του. Εξηγήσεις όμως έδωσε για το «παρών» ο βουλευτής Λευκάδας Θοδωρής Σολδάτος.

«Το “παρών” που έδωσα στις δαπάνες των δύο υπουργείων συμβολίζει την ανάγκη ιδιαίτερου αγκαλιάσματος από την Πολιτεία εκείνων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η θετική μου, τέλος, ψήφος στο Μεσοπρόθεσμο και στον Προϋπολογισμό του 2013 δηλώνει την εμπιστοσύνη μου και τη στήριξή μου στην προσπάθεια που καταβάλλουν ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση».

Το κλίμα πάντως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. δεν είναι και το καλύτερο μετά το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο έχουν υποβάλει την κυβέρνηση οι δανειστές και το Βερολίνο. Οι φωνές που ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνημένα από την τρόικα και τη Γερμανία, από τη στιγμή που η Ελλάδα πήρε τα επώδυνα μέτρα, πληθαίνουν. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις που έκαναν οι βουλευτές της Ν.Δ. στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση. Δεν υπάρχει πλέον καμιά αιτιολογία για καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα πριν από λίγες ημέρες είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει βουλευτής που θα ψηφίσει νέα μέτρα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη. H πρώην υπουργός, όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν πιστεύει ότι θα φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο να πει «αρκετά, δεν πάει άλλο, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο αυτή τη λιτότητα», απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα σας πω την προσωπική μου άποψη, εγώ υπερψήφισα όλα τα πακέτα λιτότητας αλλά δεν θα υποστηρίξω άλλο πακέτο λιτότητας, γιατί ειλικρινώς πιστεύω ότι δεν είναι η σωστή επιλογή από εδώ και πέρα». Η κυρία Μπακογιάννη μάλιστα ζήτησε από τους Γερμανούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, μια και η Ελλάδα τήρησε τις δικές της.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου