Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Αδειάζει την τρόικα για τα εργασιακά η Κομισιόν

Αδειάζει την τρόικα για τα εργασιακά η Κομισιόν
Θέμα συμβατότητας των προτάσεων της τρόικας για τα εργασιακά στην Ελλάδα με την κοινοτική νομοθεσία αναγνωρίζει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από απάντησή της σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ενδέχεται να ανοίξει παράθυρο για την ελληνική κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την τρόικα, η οποία πιέζει για ανατροπές στα εργασιακά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού παραδέχεται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις περιγράφουν «οριακές καταστάσεις», υπογραμμίζει πως «ως θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ». Και συνεχίζει πως ακόμη και αν η νομοθεσία κάποιων κρατών μπορούσε να αλλάξει ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, πάντως δεν θα πρέπει «να
υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ».
Η Κομισιόν κάνει περαιτέρω αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επισημαίνει πως ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και πως είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου (εκτός της ημερήσιας ανάπαυσης) η ανάπαυση τουλάχιστον για δύο συνεχόμενες ημέρες εβδομαδιαίως (πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δηλαδή).
Η Κομισιόν παραπέμπει στην απάντησή της σε ανασκόπηση ερευνών που η ίδια έχει δημοσιεύσει για την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με τις ώρες εργασίας στην οποία αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των πολλών εργάσιμων ωρών στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης, και με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη σώρευση κούρασης και την ανάκαμψη από τη συσσωρευμένη κόπωση λόγω των συνεχών εργάσιμων ημερών ή βαρδιών και των εβδομαδιαίων περιόδων ανάκαμψης, συνίσταται η μείωση των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας». Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης αρχίζει να πλήττεται σοβαρά όταν η εργασία εκτείνεται άνω των 40 εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως. Οι εβδομαδιαίες περίοδοι ανάκαμψης της μίας ημέρας συχνά δεν είναι αρκετές για την αποφυγή σώρευσης των δυσμενών επιπτώσεων και την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης από την εργασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού φόρτου εργασίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι χρειάζεται αύξηση της εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης και ακολούθως μείωση των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα στις πέντε. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα για τη σχέση ημερήσιου χρόνου εργασίας και ασφαλείας οδηγούν σε σύσταση πέντε ημερών οκτάωρης εργασίας ανά εβδομάδα (5x8=40 ώρες ανά εβδομάδα), καταλήγει η Κομισιόν στην απάντησή της προς την κ. Ράπτη.

Βρυξέλλες
Β. Δεμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου