Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Έρχεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια – Αναστολή πλειστηριασμών


Θέμα χρόνου είναι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι υπάλληλοι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας από ένα εργοδότη θα τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων, εφόσον φυσικά πληρούν και κάποιοι εισοδηματικά κριτήρια.
Η ρύθμιση θα προωθηθεί αφού φυσικά συναινέσει η τρόικα και θα έχει ισχύ για μία τετραετία. Θα αφορά τους δανειολήπτες με στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια που είναι ενυπόθηκα και κατά τη διάρκεια της 4ετούς περιόδου
χάριτος θα μπορούν να πληρώνουν δόσεις με επιτόκιο 1,5% και αυτό εφόσον οι τόκοι δεν ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος
Τα κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το εισόδημά τους να έχει μειωθεί άνω του 35% μετά από την 1/1/2010 και η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους να είναι μέχρι 180.000 ευρώ
Για ανέργους, πολύτεκνους και με βαριά αναπηρία θα δίνεται η δυνατότητα να μην πληρώνουν δόσεις στην τετραετία.
Στόχος είναι οι δόσεις για τα νοικοκυριά που θα υπαχθούν στην ρύθμιση να μην υπερβαίνουν τα 200 ευρώ, λιγότερο δηλαδή από ένα ελάχιστο ενοίκιο.
Επίσης, καθιερώνεται ελάχιστη καταβολή δόσης ίση με το 10% της αρχικής και με ελάχιστο τα 40 ευρώ το μήνα στις περιπτώσεις που ένας δανειολήπτης προσφεύγει στα ειρηνοδικεία, αφού έχει αποτύχει ο εξωδικαστικός και ο δικαστικός συμβιβασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου