Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τουρκία: Απεργία πείνας ξεκίνησε και η Λεϊλά Ζάνα


Τουρκία: Απεργία πείνας ξεκίνησε και η Λεϊλά ΖάναΑπεργία πείνας ξεκίνησε από χθες το βράδυ η κουρδικής καταγωγής βουλευτής, Λεϊλά Ζάνα, ως ένδειξη συμπαράστασης σε εκατοντάδες Κούρδους κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές, που πραγματοποιούν απεργία πείνας τους τελευταίους δύο μήνες.
«Η Ζάνα άρχισε απεργία πείνας επ΄αόριστον στο γραφείο της στο Κοινοβούλιο, παρά την κακή κατάσταση της υγείας της», δήλωσε συνεργάτιδά της.
Η Λεϊλά Ζάνα, η οποία τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Ζαχάρωφ
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρασε μια δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) μαζί με τρεις ακόμα Κούρδους, πρώην βουλευτές, κατηγορούμενη για σχέσεις με το ΡΚΚ.
Πριν από τη Ζάνα, το περασμένο Σάββατο, πέντε ακόμα βουλευτές, μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ξεκίνησαν απεργία πείνας, σε μια προσπάθεια να στρέψουν τα βλέμματα στους περίπου 700 κούρδους κρατουμένους που αρνούνται να φάνε από τις 12 Σεπτεμβρίου.
Χθες, η τουρκική κυβέρνηση, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει ένα τέλος στο εκτεταμένο κύμα διαμαρτυρίας,  κατέθεσε νομοσχέδιο που επιτρέπει στους κούρδους κρατουμένους να απολογούνται στη μητρική τους γλώσσα.
Η εν λόγω ενέργεια χαρακτηρίστηκε από τους απεργούς πείνας «ανεπαρκής», και ζήτησαν  το τέλος της απομόνωσης του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου