Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ

Συνάντηση Μέρκελ-ΟλάντΜε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί η η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σήμερα το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της κρίσιμης για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνόδου Κορυφής.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μάχη ώστε να διατηρηθούν οι περίφημες εκπτώσεις (rebates) στη συνεισφορά της Βρετανίας στον προϋπολογισμό.
«Θα διαπραγματευθώ σκληρά για να αποσπάσω μία θετική για τους Βρετανούς φορολογούμενους συμφωνία και για να διατηρήσω τις ρήτρες εξαίρεσης» δήλωσε ο Κάμερον πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν
Ρομπάι.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος» με το σχέδιο του προϋπολογισμού που συζητείται, χαρακτήρισε σφάλμα την πρόθεση αύξησης των δαπανών και επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επιδιώξει τον περιορισμό των πιστώσεων που ζητεί η Επιτροπή.
Η Βρετανία εντείνει την πίεση επί της Γαλλίας, η οποία αρνείται κάθε μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, του μεγαλύτερου πακέτου δαπανών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Η έκπτωση στη συνεισφορά που εξασφάλισε το Λονδίνο το 1984 -επί Θάτσερ- δικαιολογείται από το γεγονός ότι η Βρετανία λάμβανε χαμηλή χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία εκείνη τη εποχή απορροφούσε το 80% του κοινού προϋπολογισμού.
Πρόκειται για το αντιστάθμισμα που δόθηκε στους Βρετανούς από τους ευρωπαίους εταίρους τους.
Το βρετανικό μερίδιο αντιστοιχούσε σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τη Γαλλία, με 965 εκατομμύρια ευρώ, την Ιταλία, με 717 εκατομμύρια ευρώ και την Ισπανία, με 487 εκατομμύρια ευρώ, τις τρεις χώρες που επωφελούνται κατά το πλείστον από την ΚΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου