Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Πέφτουμε απ' τα σύννεφα!! Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών στους δικαστές... αλλά μόνο σε αυτούς, έτσι;

Αντισυνταγματικές έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών (από 19 έως 24%) που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη.

Η απόφαση αυτή με την επίκληση του Συντάγματος (που επιφυλάσσει ειδική πρόβλεψη για τις αποδοχές των δικαστών και ισότητα με αυτές των βουλευτών) ανοίγει το δρόμο για τη μετέπειτα δικαίωσή τους από το Μισθοδικείο που θα κληθεί στην πράξη να κρίνει τις προσφυγές που έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν οι δικαστές.

Οι συνολικές περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελέων -δηλαδή αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαζί με τις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο- φτάνουν στο 38%.

Οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (πρωτοδικών κ.λπ.).

Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, επέρχονται μειώσεις της τάξης των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μικτός μηνιαίος μισθός να περιοριστεί στα 5.489 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπόλοιπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου