Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Αισιοδοξία για δόση-χρέος, δυσκολίες για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ


- Εξαιρετικά σκληρό και χωρίς να γνωρίζει κανείς που θα καταλήξει, είναι το παιχνίδι που παίζεται εδώ και μερικές ώρες στις Βρυξέλλες. Ο προϋπολογισμός ήταν το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής όμως το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε πολύ τους ξένους ηγέτες. Η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Σύνοδο κρατώντας δύο καυτές πατάτες, το θέμα της εκταμίευσης της δόσης και η βιωσιμότητα του χρέους και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που μειώνονται δραματικά.
Οι πληροφορίες που έρχονται από το Βέλγιο κάνουν λόγο για πολύ σκληρά παζάρια, για ελπίδες σε ορισμένα θέματα, για απογοητεύσεις σε άλλα.
Σε ότι αφορά το καυτό ζήτημα της δόσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας φαίνεται να υπάρχει
προσέγγιση και τη Δευτέρα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης και μάλιστα ολόκληρης. Η αισιοδοξία έχει αυξηθεί μετά τις επαφές Σαμαρά με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τώρα η συζήτηση γίνεται για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ φαίνεται διατεθειμένο να συμφωνήσει σε μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 ενώ αρχικά έκανε λόγο για 120% του ΑΕΠ ενώ οι εκτιμήσεις μιλούσαν για 128% του ΑΕΠ. Το χρηματοδοτικό κενό είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ με τον Γ. Στουρνάρα να δηλώνει ότι «μας χωρίζουν 10 δισ. για τη συμφωνία». “Η μείωση των επιτοκίων, για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ, κοστίζει 10 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Θέλετε να τα σπάσουμε γι΄αυτό το ένα τοις χιλίοις;» φέρεται να είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που είχε επαφές στις Βρυξέλλες.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έκαναν αναφορά στο ναυάγιο της 20ης Νοεμβρίου λέγοντας ότι αυτά τα 10 δις ήταν η διαφορά που υπήρχε για να κλείσει η συμφωνία, όμως, κανείς δεν υποχώρησε και κανείς δε θέλησε να επωμιστεί το βάρος.
Όπως εξήγησαν, πολλά κράτη μέλη, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιές είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Σημείωναν, επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ – από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Στις προτάσεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης.
Στο άλλο καυτό θέμα, του προϋπολογισμού, οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για πολλές δυσκολίες που είναι ανυπέρβλητες. Η διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά χαρακτηρίζεται «δύσκολη» καθώς, να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα ζητά περί τα 20 δις, η πρόταση Ρομπάι μειώνει το ποσό στα 11,2 δις και γίνονται προσπάθειες ν ανέβει το ποσό στα 13-15 δις ευρώ με το επιχείρημα ότι το ελληνικό ΑΕΠ έχει καταποντιστεί και δε μπορεί να υπολογιστούν τα κονδύλια με βάση το προηγούμενο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που ήταν 240 δις ενώ τώρα είναι κάτω από 200 δις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου