Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Έχεις κανείς καμιά ιδέα για "άλλη πολιτική";





Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και σε άλλες 5-6 χώρες της Ε.Ε. και θα συμβεί και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου κάποια στιγμή, είναι αποτέλεσμα ενός πολύ, πάρα πολύ απλού οικονομικού λόγου: 
της ανάγκης δηλαδή να μην έχει το κράτος έλλειμμα στον προϋπολογισμό του. 

Να ξοδεύει δηλαδή όσα έχει, γιατί αν ξοδεύει παραπάνω, πρέπει να δανείζεται (δυστυχώς).

Αυτό το εξαιρετικά απλό πραγματάκι, το διυλίζουν παντού, στήνουν επάνω του κόμματα, πολιτικές και κοσμοθεωρίες και κανείς δεν απαντά σε πρακτικά ζητήματα.

Το να ξοδεύει μια χώρα 10 και 20 δις ευρώ παραπάνω από όσα "βγάζει" είναι πολύ ευχάριστο βεβαίως για όλους. 

Επειδή όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος κάλυψης της διαφοράς, παρά μόνο ο δανεισμός (οι χώρες δεν μπορούν να κόβουν χαρτονομίσματα για να καλύπτουν τα ελλείμματα) και ο δανεισμός από αυτούς που έχουν τα λεφτά (ουσιαστικά ένας άνθρωπος έχει ΟΛΑ τα λεφτά του πλανήτη) τελείωσε, κάποιος πρέπει να βρεί λύση στο αιώνιο πρόβλημα: 
 
Πώς θα ξοδεύουμε μόνο όσα βγάζουμε κι όχι παραπάνω;

Απαντήσεις στο βασικό αυτό ερώτημα, μπορούν να δοθούν πολλές, ανάλογα με το ...λαϊκισμό του καθενός.

Κάποιος, μπορεί να λέει ότι θα πετυχαίνει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της χώρας, επειδή θα βγάζει 10 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο την ημέρα στο Αιγαίο, κάποιος άλλος επειδή είναι πολύ πειστικός και θα πάρει 800 δις από τους Γερμανούς για πολεμικές αποζημιώσεις, άλλος μπορεί να φαντάζεται ότι θα του χαρίσει ο Σώρρας 600 δις δολάρια, άρα θα ΄χει να ξοδεύει.

Αυτά είναι πολύ ωραία στο θεωρητικό επίπεδο και στα όνειρα, στην πράξη όμως, το Αιγαίο έχει ακόμη αρμυρό νερό, ο Σώρρας έχει χαρτιά αξίας 10-15 δολαρίων που δεν φτάνουν ούτε για σπόρια και οι Γερμανοί δεν φαίνεται να έχουν την καλή θέληση να μας στείλουν φορτηγά γεμάτα με ευρώ, για να εξιλεωθούν για το έγκλημα του Β' παγκ.πολέμου.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά τα ωραία, ο ρόλος των κομμάτων και των πολιτικών είναι να δίνουν σαφείς απαντήσεις, με αριθμούς κι όχι ευχολόγια, από ποιές πηγές θα αυξηθούν τα έσοδα και από πού ακριβώς και πόσα προτείνουν αυτοί να περικοπούν.

Ωραίες οι γενικόλογες διαμαρτυρίες για τις "ρήτρες προσαρμογής", ωραίες για τα πρωινάδικα οι ατάκες για "ξένους επιτρόπους" και "αυτόματες περικοπές αν ξεφύγουμε από τον προγραμματισμό", αλλά δεδομένου ότι δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο να ξοδέψουμε παραπάνω από αυτά που εισπράττουμε ως κράτος, θα μας κανείς κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να εισπράξει παραπάνω το κράτος, ώστε να έχει να δαπανήσει και παραπάνω;

Και βέβαια, δεν είναι συγκεκριμένο μέτρο το "θα φορολογήσουμε τους πλούσιους", αυτό είναι ευχή, δεν είναι συγκεκριμένο μέτρο. 

Τι ακριβώς θα κάνετε; θα μας πεί κανείς; Πώς ακριβώς θα φορολογήσετε τους πλούσιους, ποιοί είναι πλούσιοι;

Κι επειδή αυτές τις γελοίες ανακοινώσεις τις κάνουν συνήθως στα κανάλια, ας μας πούν τι ακριβώς θα κάνουν με τον ιδιοκτήτη του ALPHA Κοντομηνά ή του MEGA Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη ή του ΑΝΤ1 Κυριακού κλπ. 

Έτσι, για να καταλάβουμε στην πράξη τι ακριβώς εννοούν λέγοντας ότι "θα φορολογήσουν τους πλούσιους". 

Τι ακριβώς δηλαδή θα φορολογήσουν του Μπόμπολα, που δεν φορολογείται σήμερα; 
 
Πώς ακριβώς θα πάρουν παραπάνω χρήματα από τον Κοντομηνά; 
 
Θα μας πεί κανείς αντιπολιτευόμενος γενικώς και αορίστως, καμιά φορά ένα συγκεκριμένο πειστικό μέτρο, με ονοματεπώνυμο;



Β.Π./taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου