Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Νέα Υόρκη: Χάος για λίγες σταγόνες βενζίνης

Το χτύπημα του τυφώνα Σάντι στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών διήρκεσε περίπου 72 ώρες προκαλώντας τον θάνατο 90 ανθρώπων -37 από τους οποίους στη Νέα Υόρκη- και ζημιές ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Ακόμη και σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ρεύμα και η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά μέχρι το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Κονέκτικατ. Ωστόσο το μπλακ άουτ έχει προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων.
Λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν γεννήτριες οι οποίες για να λειτουργήσουν χρειάζονται καύσιμα. Το πετρέλαιο είναι αναγκαίο για τη θέρμανση αλλά και για την κίνηση των αυτοκινήτων, όπως και η βενζίνη. Οι Αμερικανοί των τριών πολιτειών που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Σάντι συνωστίζονται σε πρατήρια βενζίνης για να προμηθευτούν λίγα γαλόνια βενζίνης ή πετρελαίου.

Αναγκάζονται όμως να περιμένουν επί ώρες σε ατέλειωτες ουρές γύρω από τα βενζινάδικα και η ένταση είναι τόσο μεγάλη που κρίθηκε απαραίτητο να αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τα πρατήρια για να αποτραπούν συμπλοκές μεταξύ των πολιτών ή λεηλασίες. Περισσότερα από τα μισά βενζινάδικα είτε δεν έχουν άλλα αποθέματα καυσίμων να διαθέσουν, είτε δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις αντλίες τους και να γεμίσουν τα μπετόνια και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων αφού τα συστήματα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του μπλακ άουτ.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τεράστιες ουρές έξω από τα πρατήρια βενζίνης στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Κονέκτικατ τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και να αντλήσουν τα καύσιμα από τις δεξαμενές και δεν έχουν ακόμη στεγνώσει από βενζίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου