Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συρία: Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ Κούρδων και ανταρτών


Ένας τραυματισμένος αντάρτης μαχητής μεταφέρεται σε κέντρο πρώτο βοηθειών στο Ain al-Rass.
 
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα σε σφοδρές μάχες, που συνεχίζονταν το βράδυ, στο Rass al-Ein, πόλη με πλειοψηφία κουρδικού πληθυσμού, στη βόρειο-ανατολική Συρία, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
«Έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές και ένας ηγέτης της τοπικής κουρδικής διοίκησης Αμπέντ Χαλίλ σκοτώθηκε από τις σφαίρες ενός ελεύθερου αντάρτικου σκοπευτή», είπε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο διευθυντής του OSDH Rami Abdel Rahman.
Αυτοί οι τοπικοί ηγέτες εκλέχτηκαν από το λαό μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών αρχών από τις περιοχές με κουρδική πλειοψηφία.
Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά από μια κουρδική διαδήλωση που απαιτούσε από τους αντάρτες που δεν κατάγονται από την πόλη να φύγουν. Οι τελευταίοι αρνήθηκαν και επιτέθηκαν τους  Κούρδους μαχητές που βρίσκονταν σε ένα οδόφραγμα. Οι συγκρούσεις άφησαν εννέα τραυματίες και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με το OSDH.
Οι Κούρδοι μαχητές ανήκουν στην Επιτροπή για την Προστασία του κουρδικού λαού (YPG), την ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης Κούρδων (PYD), το συριακό κλάδο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (Κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία).  Κατηγορούνται από τους αντάρτες ότι συνεργάζονται με το συριακό καθεστώς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του OSDH, η πλειοψηφία των ανταρτών ανήκουν στην ισλαμιστική ομάδα «Ghouraba al-Sham».
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με το Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά εκείνοι που προκάλεσαν το περιστατικό σήμερα στο Rass al-Ein, λαμβάνουν τις εντολες τους από την Τουρκία», είπε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής του PYD και ένας από τους ηγέτες της εσωτερικής αντιπολίτευσης που συγκεντρώνεται στην Συντονιστική Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή (CCCND).
«Μπήκαν μέσω της Τουρκίας, καθώς αυτή η χώρα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τις κουρδικές περιοχές», όπου έχουν έρθει «χιλιάδες εκτοπισμένοι», πρόσθεσε, μέσω τηλεφώνου στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Η Βόρεια και Βορειοανατολική Συρία, κατοικείται από τους περισσότερους των δύο εκατομμυρίων Κούρδων της χώρας, των οποίων οι πολιτοφυλακές είναι ανεξάρτητες και μερικές φορές εχθρικές προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. (…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου