Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η Ρωσία "τραβά" το αυτί της Τουρκίας, εν όψει επίσκεψης Πούτιν




Να επιστραφεί το φορτίο  με εξαρτήματα ραντάρ , το οποίο κατασχέθηκε στην Τουρκία από το συριακό αεροσκάφος, απαιτεί η Μόσχα που επιδιώκει το θέμα να έχει διευθετηθεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου που θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για 12 κιβώτια με εξοπλισμό για τους σταθμούς ραντάρ. που βρέθηκαν στο αεροπλάνο το οποίο είχε αναχωρήσει στις 10 Οκτωβρίου από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό. Στον εναέριο χώρο πάνω από την Άγκυρα δυο F-16 ανάγκασαν το αεροσκάφος να πραγματοποιήσει προσγείωση για έλεγχο.Πηγές, προσκείμενες στο ρωσικό σύστημα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, χαρακτήρισαν το συμβάν ''επιδρομή'' αφού δεν υπήρχε απαγόρευση για τέτοια υλικά.

Η Μόσχα είναι συγκρατημένη ως προς το αν ο χρόνος θα φθάσει για να λυθεί το θέμα μέχρι το ταξίδι του κ Πούτιν και αναλυτές υποστηρίζουν ότι όλα θα συναρτηθούν από την γενικότερη στάση της Άγκυρας στο θέμα Συρία.Πριν ένα μήνα η Άγκυρα προσπαθούσε να συμμετάσχει ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία με το μέρος της αντιπολίτευσης. Όμως η κατάσταση αλλάζει, θεωρούν ορισμένοι αναλυτές στην Μόσχα που όπως μεταδίδει η Φωνή της Ρωσίας,θεωρούν ότι θα μετρήσει το ότι  η Ρωσία είναι ο δεύτερος σε μέγεθος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας και ότι η χώρα εξαρτάται πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Παράλληλα με τις συνομιλίες για την επιστροφή του φορτίου η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ελέγχει τις διαρροές πληροφοριών για τη μεταφορά φορτίου στη Συρία. Όπως πληροφορεί την ΦτΡ πηγή στις κρατικές δομές, με μεγάλη δόση βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες δεν ενέχονται στην αποκάλυψη πληροφοριών. Μάλλον, η διαρροή συνέβηκε εξ υπαιτιότητας της συριακής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου