Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συρία: Κούρδοι εναντίον τζιχαντιστών

L'Humanité

Tζιχαντιστές εισέβαλαν στο συριακό Κουρδιστάν
Υποστηριζόμενες από την Τουρκία, ισλαμικές ένοπλες ομάδες προσπαθούν να εισέλθουν στις κουρδικές πόλεις παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκαν και θέλουν να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη 100 χιλιομέτρων μήκους.
Στις περιοχές του συριακού Κουρδιστάν, ο λαός εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε δυο πυρά, ενώ ακόμα πριν από μια εβδομάδα υπήρχε απόλυτη ηρεμία, ιδιαίτερα στην πόλη της Sere Kamyé (Rass al-Ain στα αραβικά).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Τουρκία ενθάρρυνε την αποστολή των παραστρατιωτικών της οργάνωσης Ghouraba al-Sham (ξένα συντάγματα της Δαμασκού), οι οποίοι εισήλθαν, πριν από τέσσερις ημέρες, σε ορισμένες γειτονιές. 
Επιτέθηκαν τα κεντρικά γραφεία των μυστικών υπηρεσιών τα οποία όμως είχαν ήδη εξουδετερωθεί από τη κουρδική πολιτοφυλακή. 
Η YPG, μονάδα προστασίας του Κουρδικού Λαού, που πρόσκειται στο PYD (κύριο κουρδικό κόμμα στη Συρία) ήρθε τότε σε επαφή με τους Ghouraba για να εγκαταλείψουν την πόλη. 
Όχι τόσο για την προστασία των Σύρων νομιμοφρόνων παρά να αποφύγουν αντίποινα της πιστής στον Μπασάρ αλ Άσαντ αεροπορίας η οποία, με τους βομβαρδισμούς, καταστρέφει τις κουρδικές πόλεις και αναγκάζει τον κουρδικό πληθυσμό σε φυγή! 
Αλλά το ξένο σύνταγμα αρνήθηκε. Ο σκοπός αυτής της συμπεριφοράς, όπως και σε όλες τις κουρδικές πόλεις στα σύνορα με την Τουρκία, είναι να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη 100 χιλιομέτρων μήκους και 5 χιλιομέτρων βάθους. 
Η επόμενη μεγάλη μάχη θα μπορούσε να είναι γύρω από το Καμισλό. 
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην τουρκική επικράτεια, «χίλια τζιχαντιστές έχουν συγκεντρωθεί», ισχυρίζεται ο Khaled Issa, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβούλιου των Επιτροπών για τη Δημοκρατική Αλλαγή (CNCCD). 
Στο Καμισλό βρίσκεται το μοναδικό αεροδρόμιο στην περιοχή.
Ενώ υπάρχει πλήρη συσκότιση σχετικά με την κατάσταση των Κούρδων (το Rass al-Ein, για παράδειγμα, ποτέ δεν αναφέρεται ως πόλη με κουρδική πλειοψηφία), οι εκπρόσωποί τους υψώνουν τη φωνή, και οργανώνονται. 
«Κάθε πρωτοβουλία η συνέλευση που θα περιθωριοποιήσουν το πρώτο κουρδικό κόμμα, το PYD, θα αποτύχει», προειδοποιεί ο Khaled Issa. 
«Γιατί η Συρία δεν θα βρει την ειρήνη και τη σταθερότητα παρά μόνο με την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κουρδικό πρόβλημα. Και δεν θα υπάρξει λύση στο κουρδικό πρόβλημα, χωρίς τη συμμετοχή του PYD».
Επεσήμανε ότι οι Κούρδοι και το PYD «βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά μάχονται για την αλλαγή με ειρηνικά μέσα. Στην περιοχή μας, απελευθερωνόμαστε χωρίς μάχες με τις αρχές. 
Όχι επειδή κάναμε συμφωνία, αλλά, επειδή έχουμε δημιουργήσει παράλληλες δομές εδώ και πολύ καιρό».
Και ο Khaled Issa μας υπενθύμισε ότι «οι σημερινοί αντιπολιτευόμενοι Στρατηγοί, που τους βλέπουμε συνεχώς στο Al Jazeera και το Al Arabiya, κι οι οποίοι ασκούσαν καταπίεση και διαφθορά για τόσα πολλά χρόνια, δεν έχουν μαθήματα να μας δώσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου