Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΚΤ αναλαμβάνει να καλύψει τη διαφορά του ελληνικού χρέους


Mario-Draghi-Christine-Lagarde

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι τελικά το “πυρηνικό όπλο” που θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή μάλλον… τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ανάψει το “πράσινο φως” για πολιτική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.
Και την ίδια στιγμή, να υπάρξουν συγκεκριμένες πρόνοιες, αν όχι
δεσμεύσεις, για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με το βάρος να καλείται να το σηκώσει ο δημόσιος τομέας της Ευρώπης, κυβερνήσεις και φορείς (OSI).
Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει να “αγοράσει” ή να “εγγυηθεί” τη διαφορά του ελληνικού χρέους που θα συνεχίσει να υπάρχει στις εκτιμήσεις των δυο… αντιμαχόμενων στρατοπέδων, με τρόπο ωστόσο που δεν θα ακυρώνει τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνατότητές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Η παρέμβαση της Φρνακφούρτης εξηγεί και τον κύκλο επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες ο Μάριο Ντράγκι τόσο με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου