Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δυτικό Κουρδιστάν: Οι μισθωμένοι από τη Τουρκία «αντάρτες» υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τους Κούρδους.

Κατάληψη της Σερεκανιγιέ (Ρας ελ-Αιν) από τους Κούρδους. Δηλώσεις του Μουράτ Καραγιλάν*
Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Μπαίνοντας από τη Τουρκία, ομάδες ανταρτών επιτέθηκαν τους Κούρδους στη Σερεκανιγιέ (Ρας ελ-Αιν), σκοτώνοντας έναν Κούρδο επικεφαλής της τοπικής κουρδικής διοίκησης. 
Στη συνέχεια, περικυκλώθηκαν από τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις, τουλάχιστον 14 αντάρτες σκοτώθηκαν και τα σώματά τους παραδόθηκαν στις ένοπλες αντάρτικες ομάδες που κατέφυγαν στην Τουρκία. 
Μεταξύ των νεκρών, τρεις ηγέτες των ένοπλων ομάδων. Παρά τους βομβαρδισμούς από τον τουρκικό στρατό για την υποστήριξη των «ανταρτών», η πόλη φέρεται να έχει καταληφθεί από τις κουρδικές δυνάμεις.
Οι ένοπλες ομάδες που φιλοξενούνται και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία και υποστηρίζονται ανοιχτά από τη Δύση, ιδιαίτερα από τη Γαλλία η οποία σχεδιάζει να παραδώσει «αμυντικά όπλα», συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Κούρδων.
Το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, χιλιάδες Κούρδοι έβαλαν πορεία προς την πόλη Σερεκανιγιέ για να ζητήσουν από τους αντάρτες που δεν κατάγονται από την πόλη να φύγουν και να διαμαρτυρηθούν για τις βομβιστικές επιθέσεις του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ. 
Αλλά οι «αντάρτες» απαγόρευσαν την είσοδο των Κούρδων στην πόλη, σύμφωνα με κουρδικές πηγές. 
Σκοτώθηκε ένας Κούρδος εκλεγμένος από τους  «αντάρτες»
Ο Αμπιντ Χαλίλ, ο πρόεδρος του συμβουλίου του λαού, εκλεγμένος από τον λαό, σκοτώθηκε και τρία μέλη του Assayish τραυματίστηκαν από τους αντάρτες, ενώ πήγαιναν να τους συναντήσουν για να πάρουν την άδεια να περάσουν.
Χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πόλη μετά την επίθεση των ανταρτών, αλλά τους σταμάτησαν οι κουρδικές δυνάμεις, λόγω των σφοδρών μαχών μέσα στην πόλη. 
Οι Μονάδες της Λαϊκής Άμυνας δημοφιλή (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο 2012, επενέβη γρήγορα κατά των δραστών που απωθήθηκαν. Περικυκλωμένοι από τους Κούρδους μαχητές, οι αντάρτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες. 
Τουλάχιστον 14 αντάρτες σκοτώθηκαν από τους οποίους τρεις επικεφαλής.
Οι περισσότεροι επιτιθέμενοι ανήκουν στην ισλαμική ομάδα «al-Sham Ghouraba». Το YPG επιβεβαίωσε ότι επέστρεψε τα σώματα των 14 ανταρτών στις ένοπλες ομάδες. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, τρεις τοπικοί ηγέτες ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Πρόκειται για ηγέτες της ομάδας «Ghouraba al-Sham», Majid al-Abdullah, Ali Aksoud και Fair Haji Rahim. Οι «αντάρτες» πρέπει να έχουν χάσει τουλάχιστον 12 άλλα μέλη τους, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στο YPG. (…) 
Οι «αντάρτες» κατέφυγαν στην Τουρκία
Τρία μέλη του YPG και ένα μέλος της Assayish σκοτώθηκαν επίσης στις συγκρούσεις. Το YPG ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση στην κουρδική πόλη για να διώξει όλους τους ξένους μαχητές, δήλωσαν αξιωματούχοι από πηγή προσκείμενη στο YPG. 
Τη Τρίτη, 20 Νοέμβρη, κανένας μαχητής μη-καταγόμενος από την πόλη ήταν ορατός στην πόλη που βρίσκεται από δω και στο εξής υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.
Τη Δευτέρα, εικόνες που προμηθεύθηκαν από το ActuKurde έδειξαν ότι οι αντάρτες προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Τουρκία στα σύνορα με το Ceylanpinar, δίδυμη πόλη της Σερεκανιγιέ. 
Η Τουρκία υποστηρίζει τους «αντάρτες» με βομβαρδισμούς των Κούρδων
Ο τουρκικός στρατός υποστήριξε τους αντάρτες στη διάρκεια των συγκρούσεων πυροβολώντας οβίδες όλμων κατά των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat. 
Οι αντάρτες θα είχαν δώσει τις συντεταγμένες για τα πυρά οβίδων, αφού ο στρατός στόχευε σημεία όπου βρίσκονταν οι Κούρδοι μαχητές.
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με το Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά εκείνοι που προκάλεσαν το περιστατικό σήμερα στο Rass al-Ein, λαμβάνουν τις εντολές τους από την Τουρκία», είπε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής του PYD και ένας από τους ηγέτες της εσωτερικής αντιπολίτευσης που συγκεντρώνεται στην Συντονιστική Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή (CCCND).
PYD: Η Τουρκία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την κουρδικές περιοχές
«Μπήκαν μέσω της Τουρκίας, καθώς αυτή η χώρα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τις κουρδικές περιοχές», όπου έχουν έρθει «χιλιάδες εκτοπισμένοι», πρόσθεσε, μέσω τηλεφώνου στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Στις 8 Νοεμβρίου, εκατοντάδες «αντάρτες» μαχητές είχαν συγκλίνει από την Τουρκία προς τη Σερεκαναγιέ, γεγονός που πυροδότησε αεροπορικές επιθέσεις του συριακού στρατού. 
Ο απολογισμός μιας εβδομάδας, μεταξύ 8 και 13 Νοεμβρίου, ήταν βαρύς: τουλάχιστον 10 νεκροί και περίπου 70 άμαχοι τραυματίες, περίπου 50 σπίτια καταστράφηκαν και πάνω από 11.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη. 
Η πόλη ήταν ήρεμη και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ήδη εξουδετερωθεί σε αυτές τις δραστηριότητες από τη κουρδική πολιτοφυλακή, μέχρι την άφιξη των παραστρατιωτικών της Ghouraba al-Sham, που ωθούνται από την Τουρκία, καταγγείλουν οι κουρδικές οργανώσεις.
Η κίνηση της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Δυτικού Κουρδιστάν (EST-DEM), μια οργάνωση που καπελώνει τις κυρίες κουρδικές παρατάξεις της Συρίας των οποίων η μεγαλύτερη επιρροή ασκείται από το PYD, καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι ο σκοπός αυτής της επίθεσης ήταν να εμποδίσει τους Κούρδους να  επιστρέψουν στην πόλη τους. 
«Πρόκειται για επίθεση που σχεδιάσθηκε από την Τουρκία (...), επειδή η επιστροφή των κατοίκων θα σήμαινε την αναχώρηση των ένοπλων ομάδων από τη πόλη».
Οι αντάρτες βρίσκονταν μέχρι τη Δευτέρα στις αραβικές συνοικίες της πόλης, λαμβάνοντας τη στήριξη της Τουρκίας για να καταλάβουν την πόλη.
Το ΡΚΚ: Η Τουρκία έδωσε 2 εκατομμύρια δολάρια στους αντάρτες για την επιχείρηση
Ένας ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που μάχεται εναντίον της Άγκυρας για 30 χρόνια, προειδοποίησε το τουρκικό καθεστώς εναντίον κάθε παρέμβαση στην κουρδική περιοχή. 
«Η τουρκική κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει τα επιτεύγματα των Κούρδων στη Συρία», δήλωσε ο Μουράτ Καραγιλάν*, ηγέτης του ΡΚΚ, σε μια συνέντευξη με το πρακτορείο Firat.
Σύμφωνα με τον Καραγιλάν*, η Τουρκία προετοιμάζει επίσης το έδαφος για μια παρέμβαση ενάντια στην πόλη Kobani (Ain el-Arab), που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων, μετά την διείσδυση «ανταρτών» στη πόλη Σερεκανιγιέ. 
«Το Kobani δεν μοιάζει με τη Σερεκανιγιέ (...) Ένας τέτοιος πόλεμος θα εξαπλωνόταν σε όλο το Κουρδιστάν», προειδοποίησε ο Καραγιλάν*.
«Το τουρκικό καθεστώς συμμαχήσει με ομάδες Σαλαφιστών, εγγύς της Αλ Κάιντα, αλλά δίνει επίσης χρήματα και όπλα σε ορισμένες ομάδες», πρόσθεσε, πριν να δηλώσει:
«Η Τουρκία έδωσε 2 εκατομμύρια δολάρια στις συριακές ένοπλες ομάδες για τη επιχείρηση της Σερεκανιγιέ».

σ.μ.: το υπόλοιπο άρθρο αναφέρει γενικότητες για τη κατάσταση στο Δυτικό Κουρδιστάν που έχουν μεταφραστεί σε προηγούμενα άρθρα στις ενότητες "Κουρδικό Ζήτημα" και "Συρία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου