Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Καίνε Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο (και Γεωργίου) οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ.



Κόλαφο για τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, τον συνταγματολόγο (!) Ευάγγελο Βενιζέλο και φυσικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (δική του εισήγηση ήταν ο κ. Γεωργίου) αποτελεί η προσφυγή των υπαλλήλων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία φέρνει σήμερα στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία «με αίτημα την ακύρωση του κανονισμού λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.».

Κι αν το αίτημα για την ακύρωση του Κανονισμού είναι το έλασσον, το μείζον είναι η περιγραφή αδιανόητων καταστάσεων που έλαβαν χώρα στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.. Μια Αρχή η οποία είναι επιφορτισμένη
με το βαρύ έργο εκτίμησης στοιχείων, όπως το έλλειμμα και το ΑΕΠ, η παραμικρή αναθεώρηση των οποίων φορτώνει μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο κ. Γεωργίου λειτούργησε με μυστικοπάθεια, αδιαφάνεια, αντιδημοκρατικά και εξουσιαστικά!

Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου, εκλεκτός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη θέση του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκλήθη στη Βουλή για να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή για τα θέματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η παρουσία του ωστόσο έφερε στον νου των κοινοβουλευτικών τις αλήστου μνήμης σκηνές πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθαίρεσε με νόμο όλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με το αιτιολογικό δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με τον κ. Γεωργίου. Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι τιμωρήθηκαν διότι «τόλμησαν» να αμφισβητήσουν τη μεθοδολογία και την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που μόνος του, κατά παράβαση του κανονισμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εξέδιδε ο κ. Γεωργίου. Αντί όμως ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ως αρμόδιος υπουργός να προσπαθήσει να βρει μια λύση, έφερε στη Βουλή νόμο με τον οποίο έπαυσε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και κατέστησε απόλυτο άρχοντα τον κ. Γεωργίου.

Εναν χρόνο αργότερα ωστόσο ακόμα και άνθρωποι που στήριξαν την επιλογή Γεωργίου αμφισβητούν τώρα και αυτοί τη μεθοδολογία του. Εις εξ αυτών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Βουλή αμφισβήτησε τη μεθοδολογία του κ. Γεωργίου ως προς την αναθεώρηση του ΑΕΠ, «φωτογράφισε» μάλιστα τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως τον υπεύθυνο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει τη δόση.

Στην αναφορά τους προς το ΣτΕ οι υπάλληλοι κάνουν ειδική μνεία στον νόμο Βενιζέλου αφήνοντας να υπονοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντί να εφαρμόσει τον νόμο, έκανε το χατίρι του κ. Γεωργίου και άλλαξε τον νόμο. «Ενημερώσαμε εξαρχής ότι το πνεύμα και το περιεχόμενο του ιδρυτικού νόμου της Αρχής υπονομεύθηκαν από τον πρόεδρο (σ.σ.: Αν. Γεωργίου), ο οποίος από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απομονωτικά, αντιδημοκρατικά, εξουσιαστικά με μυστικοπάθεια και αδιαφάνεια, παραβιάζοντας το πλαίσιο συλλογικής διοίκησης. Αντί όμως διόρθωσης και συμμόρφωσης, τελικά έφθασε να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος για να χωρέσει τις πρακτικές του κ. Γεωργίου, αντί ο κ. Γεωργίου να υποταχθεί στον νόμο. Αυτά ασφαλώς και είναι γνωρίσματα παρακμής της δημοκρατίας μας» λένε οι υπάλληλοι υποστηρίζοντας ότι η τότε πολιτική ηγεσία (Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος) δεν ήθελε να τους ακούσει, για να μην παραδεχθεί την αποτυχημένη επιλογή Γεωργίου.


Ο πρόεδρος που αναθεωρούσε μόνος το έλλειμμα προς τα πάνω

Ενδιαφέρον έχει όμως και η αποκάλυψη για το πώς τον Οκτώβριο του 2010 έγινε η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από το 13,4% στο 15,8%. Αναθεώρηση η οποία κατά πολλούς ήταν η αιτία για την επιβολή σκληρής λιτότητας στη χώρα. Φαντάζει αδιανόητο αλλά, όπως υποστηρίζουν οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ., την αναθεώρηση την έκανε μόνος του ο κ. Γεωργίου, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Κατά τη λειτουργία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σημειώθηκε σοβαρή κρίση, οφειλόμενη στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Αρχής δεν επέτρεπε την άσκηση αρμοδιοτήτων από το συλλογικό, επταμελές όργανο διοίκησης της Αρχής σε κρίσιμα θέματα επί των οποίων απαιτούνταν η λήψη απόφασης από την Αρχή. Ιδίως για τη διαμόρφωση κατά το έτος 2010 του αναθεωρημένου δημοσίου ελλείμματος του έτους 2009, αλλά επέλεγε να προβαίνει μόνος του (!) στη λήψη των αποφάσεων».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του μάλιστα ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. φτάνει στο σημείο να θέσει σε αμφισβήτηση ακόμα και τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που διεξήχθη το 2011 και με βάση την οποία αλλάζει μεταξύ άλλων και ο χάρτης κατανομής εδρών στις εθνικές εκλογές. «Οταν έφτασε η ώρα της Απογραφής, φάνηκε με τον πιο έντονο και αναμφισβήτητο τρόπο η πλήρης αποτυχία της διοίκησης Γεωργίου. (…) Φτάσαμε να λειτουργούμε χαοτικά, ανοργάνωτα και αναποτελεσματικά. Για πρώτη φορά εκτελέσαμε το μείζον έργο μας, την απογραφή χωρίς κανονιστικό θεσμικό πλαίσιο, χωρίς προγραμματισμό» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΛ.ΣΤΑΤ.


Δεν έδωσε απαντήσεις

Οι καταγγελίες έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις επίμονες αναφορές τόσο του Φ. Σαχινίδη όσο και του Κ. Μαρκόπουλου ότι πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον ο κ. Γεωργίου δεν έδειξε να συγκινείται. «Είχα τα στοιχεία. Θα ήταν αντιδεοντολογικό να τα αποκρύψω» είπε. Για τη μεθοδολογία περιορίστηκε να πει ότι απλά ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, ενώ για την αίτηση ακύρωσης των υπαλλήλων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στο ΣτΕ είπε ότι έχει λάβει γνώση και έχει τα επιχειρήματα για να απαντήσει.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου