Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ιρλανδία: Οι εξαγωγές βγάζουν τη χώρα από την κρίση

Καημένη, ταλαιπωρημένη Ιρλανδία. "Έχτισε" ένα καταρτισμένο και πιο οικονομικό εργατικό δυναμικό, μείωσε τους φόρους για να προσελκύσει επενδύσεις, ευημέρησε και σε μια κίνηση που ενέπνευσε εθνική υπερηφάνεια, υιοθέτησε το ευρώ.

Στη συνέχεια, όλα κατέρρευσαν. Οι ιρλανδικές τράπεζες άρχισαν να υποστηρίζουν τη μία άγρια ​​ανάπτυξη ακινήτων μετά την άλλη. Τα εγχειρήματα αυτά πήραν την κάτω βόλτα το 2008. Τα δάνεια έγιναν μη εξυπηρετούμενα και η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διασώσει τον τραπεζικό κλάδο. Αλλά και η ίδια η Ιρλανδία χρειάστηκε ένα πρόγραμμα διάσωσης
το 2010, ζητώντας 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ. Η σύναψη της συμφωνίας του δανείου σήμαινε αποδοχή λιτότητας: Η κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες της κατά 15% στο διάστημα των τριών ετών του προγράμματος, η καταναλωτική δαπάνη έχει υποχωρήσει για έξι διαδοχικά τρίμηνα και χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και αλλού.

Η Ιρλανδία ωστόσο αποκόμισε κι ένα όφελος από όλο αυτό το δράμα. Το ευρώ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, χάνοντας 9% της αξίας του έναντι του δολαρίου και 7% έναντι της βρετανικής λίρας κατά το παρελθόν έτος. Οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ιρλανδίας είναι η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ και στο εμπόριο με αυτές τις χώρες το πιο αδύναμο ευρώ καθιστά τις ιρλανδικές εξαγωγές φθηνότερες, ωθώντας τη χώρα μακριά από την ύφεση. Όπως λέει ο John Whelan, διευθύνων σύμβουλος του ιρλανδικού Συνδέσμου Εξαγωγέων: "Υπάρχει περιθώριο το ευρώ να αποδυναμωθεί περαιτέρω, δίνοντας μια τεράστια ώθηση στην ανταγωνιστικότητά μας."

Οι εξαγωγείς που επωφελούνται από το αδύναμο ευρώ προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους. Υπάρχει η Glanbia, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη, με έσοδα που προσεγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Η εταιρεία που εδρεύει στο Kilkenny πραγματοποιεί το 70% των πωλήσεών της εκτός Ιρλανδίας. Εάν έχετε παραγγείλει πίτσα κάπου στην Ευρώπη, μπορεί να έχετε δοκιμάσει τη μοτσαρέλα της Glanbia. Αντίστοιχα, αν γευτήκατε πρόσφατα ένα σάντουιτς με τυρί στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να είχε ιρλανδικές ρίζες. Η διοίκηση της Glanbia είπε στις 7 Νοεμβρίου ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα βοηθήσει τα κέρδη της να ενισχυθούν κατά περίπου 18% φέτος. Και έπειτα υπάρχει ο όμιλος DCC, ο οποίος παράγει έσοδα περίπου 11 δισ. ευρώ. Εδρεύει στο Δουβλίνο αλλά πουλά καύσιμα σε όλη τη Βρετανία. Στις αρχές Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι η πτώση του ευρώ έναντι της στερλίνας θα ενισχύσει τα κέρδη του στο σύνολο του έτους κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι πολυεθνικές που επιλέγουν την Ιρλανδία ως την ευρωπαϊκή έδρα τους, έρχονται για το φορολογικό συντελεστή του 12,5%, έναν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Έχουν επίσης επωφεληθεί από την εξασθένιση του ευρώ, που μειώνει το μισθολογικό κόστος για τις αμερικανικές και τις βρετανικές επιχειρήσεις. Οι αμερικανικές πολυεθνικές που διατηρούν έδρα στην Ιρλανδία, μεταξύ των οποίων η Google, η Pfizer, η Boston Scientific, η PayPal και η Apple, απασχολούν περίπου 120.000 εργαζομένους, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες στο σύνολό τους εξήγαγαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια σε αγαθά και υπηρεσίες από την Ιρλανδία το περασμένο έτος.

Οι ιρλανδικές εξαγωγές προς χώρες εκτός της Ευρωζώνης αντιστοιχούν στο 65% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, έναντι 23% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την ιρλανδική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Εργοδοτών. Ο ιρλανδικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναβάθμισε μόλις τις προβλέψεις του για τις εξαγωγές το 2012, κάνοντας λόγο για αύξηση 6%, από λιγότερο του 3% και για «ξενόφερτα» έσοδα 183 δισ. ευρώ φέτος.

Το επόμενο έτος θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Στις 14 Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας ανέφερε ότι η εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας θα πλήξει τις εξαγωγές το 2013. Αλλά οι Ιρλανδοί εξαγωγείς έχουν ήδη επιβιώσει από πολλά. «Η διαφορά ανάμεσα στην Ιρλανδία και άλλες χώρες είναι ότι έχουμε ένα ζωντανό τομέα εξαγωγών," λέει ο Alan McQuaid, οικονομολόγος της Capital Merrion στο Δουβλίνο. "Θα είναι δύσκολο, και υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι εκεί έξω, αλλά νομίζω ότι θα αποφύγουμε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης."
Του Dara Doyle
http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου