Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τελικά τι έγινε με τον ΓΑΠ στο Βερολίνο;



Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια πιο πιστή εικόνα για το τι διημείφθη με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

Την Κυριακή της 28ης Οκτωβρίου το βράδυ, ο Παγκόσμιος Στοχαστής πήγε να δειπνήσει στο βιετναμέζικο εστιατόριο ChénChè, Rosenthaler Straße 13, στην περιοχή Mitte (δηλαδή, στο κέντρο του Βερολίνου). Βρισκόταν στην πόλη για ομιλία του στο συνέδριο «Η Ευρώπη μετά την κρίση». Δίπλα ακριβώς από το εστιατόριο εδρεύει το γνωστό Jazz Bar του Βερολίνου B flat (έξοχο, παρεμπιπτόντως), ελληνικής ιδιοκτησίας. Έλληνες νέοι (και όχι  μόνο φοιτητές) τον είδαν από το B flat να μπαίνει στο εστιατόριο, και λίγο αργότερα προσέτρεξαν μαζί με άλλους να του πουν πόσο χάρηκαν για την γνωριμία, όπως αποτυπώνεται γλαφυρά στο βίντεο – με φωνές και προπηλακισμούς.

Προς μεγάλη διασκέδαση του ιστορικού του μέλλοντος, ο ΓΑΠ τους απάντησε κάτι σαν «εγώ πάλεψα για την Δημοκρατία στην χώρα» κλπ. Σε αντίθεση με αυτό που λέγεται και γράφεται, το περιστατικό δεν εξεδίωξε άρον άρον τον Παπανδρέου από το μαγαζί, αν και δεν άργησε πολύ να φύγει. Απλώς οι Έλληνες νέοι απεχώρησαν (για να επανέλθουν μετά). Το περιστατικό ήταν τελείως αυθόρμητο και δεν σχετίζεται με ομάδα του Βερολίνου που οργανώνει πάντα «θερμή υποδοχή» για τους Έλληνες πολιτικούς.

Βέβαια, το γραφείο του Γ. Παπανδρέου διαρρέει μια απίθανη εικόνα: ότι, ως άλλος Γκάντι, ο ΓΑΠ σηκώθηκε για να το συζητήσουν, ότι το εστιατόριο τον χειροκροτούσε φρενιασμένο κλπ… Ή ότι αργότερα επανήλθε κάποιος φοιτητής, του ζήτησε συγγνώμη και του είπε πως (ο φαντασιώδης φοιτητής αναζητείται για ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις). Πληροφορίες ότι το γραφείο του διαρρέει πως παρ’ ολίγον να του αποσταλεί το Νόμπελ Ειρήνης με κούριερ στο εστιατόριο, διαψεύδονται.

Κατέφθασε φωτογράφος της Bild, στον φακό του οποίου ο πρώην πρωθυπουργός χάρισε δόλιχα χαμόγελα (γιατί να μην το κάνει; Τζάμπα είναι.)

Να σημειωθεί ότι είναι ψευδέστατο αυτό που γράφεται, ότι έχει προκύψει «σάλος στα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»: πέρα από το σύντομο ρεπορτάζ της Bild (που το Πρώτο Θέμα πήρε της φωτογραφίες της… και έβαλε τη στάμπα του απάνω!), κανείς δεν ασχολείται, κι όσοι Γερμανοί μεταφέρουν το γεγονός το μεταφέρουν έχοντας ως πηγή κυρίως τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

Μολαταύτα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρήθηκε αυτό το περιστατικό τόσο αξιομνημόνευτη είδηση στην Ελλάδα. Είδαν, λέει, κάποιοι Έλληνες τον ΓΑΠ και άρχισαν να τον βρίζουν. Πού είναι η είδηση; Πού είναι το σπάνιο; Πού είναι το αξιοπερίεργο, το δυσεξήγητο;

Αν είδηση είναι το «άνθρωπος δάγκωσε σκύλο» και όχι το «σκύλος δάγκωσε άνθρωπο», τότε αυτό που θα ήταν πραγματικά είδηση θα ήταν, εν έτει 2012, κάποιος Έλληνας να πλησιάσει με σεβασμό τον Γιώργο Παπανδρέου, να του πει εγκάρδια πόσο τον εκτιμά, πόσο καλό έκανε στην Ελλάδα και πόσο χαίρεται για την γνωριμία…

Από το Βερολίνο, Σωτήρης Μητραλέξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου