Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αντεπίθεση με ρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις Το οικονομικό επιτελείο ηγείται της μάχης για την αλλαγή του κλίματος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας στο εσωτερικό

Αντεπίθεση με ρυθμίσεις και φοροελαφρύνσειςΕπικοινωνιακή αντεπίθεση στο εσωτερικό μέτωπο ξεκινά η κυβέρνηση με μέτρα ελάφρυνσης φορολογίας και ρυθμίσεις με στόχο να επανακτήσει την αξιοπιστία και να βελτιώσει τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που την απαρτίζουν, τα οποία κατρακυλούν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι ανακοινώσεις του Γιάννη Στουρνάρα για μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων και η προαναγγελία νέας πιο χαλαρής ρύθμισης ληξηπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο.
Εν συνεχεία τη σκυτάλη θα πάρει ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνοντας αναπτυξιακά μέτρα και ξεμπλοκάρισμα των επιδοτήσεων. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 9 δισ. Από τη δόση μένει περί το 1,9 δισ. για να διοχετευθει σε αυτή την
κατεύθυνση αλλά το υπουργείο υποστηρίζουν πως θα δωθούν συνολικά 3,5 δισ. για αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα τους και η κυβέρνηση κυβέρνηση προτάσσουν το επιχείρημα ότι τερματίζεται πλέον μια πολύμηνη αβεβαιότητα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να αλλάζει το πολιτικοοικονομικό και το επιχειρηματικό-επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, αν και  πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά για να βγεί η χώρα από την κρίση και την ύφεση.
Αλλά ενώ η χώρα κερδίζει τουλάχιστον χρόνο για να προσπαθήσει, ο πολιτικός χρόνος του τωρινού κυβερνητικού σχήματος λιγοστεύει. Παράλληλα φαίνεται ότι διαρκώς λιγοστεύουν και τα "κουκιά" της εκλογικής δύναμης των κομμάτων της συμπολίτευσης - όπως τουλάχιστον δείχνουν και οι νέες δημοσκοπήσεις.
Το θέμα του ανασχηματισμού τίθεται πλέον επί τάπητος και μάλλον θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Απόφαση δεν πρόκειται  να ληφθεί σήμερα, αν και από τα επιτελεία των κομμάτων λένε πως  "ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα", για να μη σημειωθούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δρομολογηθούν τους αμέσως προσεχείς μήνες.
Φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις 
Μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις αλλά και στα φυσικά πρόσωπα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της Τετάρτης.
Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την ελάφρυνση κατά 7% της φορολογίας επιχειρήσεων.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές δαπανών το 2013.
Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων
Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα το μήνα Οκτώβριο, με τους φορολογούμενους να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως ανέφερε και ο κ. Μαυγαράνης υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσο των δόσεων θα μειωθεί στα 80-100 το μήνα. Για την επιβεβαίωση του αισθήματος δικαιοσύνης το υπουργείο σκέφτεται να εισάγει νέα κριτήρια κάτω από τα οποία θα κρίνεται η συμπεριφορά των φορολογουμένων και θα παρέχονται οι διευκολύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου