Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Προσπάθεια των Γερμανών να ρίξουν τους τόνους και να καθησυχάσουν τις αγορές


Προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους και να καθησυχάσουν τις αγορές, κάνουν οι Γερμανοί αντιλαμβανόμενοι ότι οδηγούν το καράβι στα βράχια. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires η Ανγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα χωρίς όμως «κούρεμα»

Η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί έως το 2016 μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως είναι η μείωση επιτοκίων και η επέκταση του προγράμματος του EFSF.

Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα δηλώνει και ο Γάλλος
υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι απομένει μια τελευταία πινελιά για τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα το Reuters, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι κατά την ενημέρωση βουλευτών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogoup, φέρεται να δήλωσε πως παραμένει ακόμα ανοιχτό το αν θα παραταθεί ο στόχος για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2022 (έναντι του 2020 που είναι σήμερα), καθώς και το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η έκδηλη ανησυχία για διάλυση της ΕΕ μέσω… Ελλάδας κινητοποιεί τα ένστικτα επιβίωσης των Γερμανών. Άλλωστε όλος ο διεθνής τύπος τους καταλογίζει την ευθύνη του ναυαγίου ενώ παντού γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δε λέει την αλήθεια στο λαό της. Ότι δηλαδή θα κοστίσει περισσότερο η διάσωση της Ελλάδας στο μέλλον παρά τώρα.
Τα δημοσιεύματα είναι χαρακτηριστικά: «Η αναβολή δείχνει την έλλειψη πολιτικά αποδεκτών απόψεων που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε βιώσιμο επίπεδο το ελληνικό χρέος χωρίς να  απαξιώνουν τα δάνειά τους», αναφέρουν οι FT. «Η Ευρώπη αποτυγχάνει να έχει συμφωνία για την Ελλάδα» είναι ο  τίτλος του BBC το οποίο σημειώνει ότι «μετά από 12 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες… χρειάζονται κι άλλο χρόνο για τεχνική δουλειά».

«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας απέτυχαν για δεύτερη βδομάδα να συμφωνήσουν», σημειώνει το Reuters. «Θυμός στην Ευρώπη καθώς οι συνομιλίες απέτυχαν» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Guardian στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν πάλι την Ελλάδα με αβέβαιο μέλλον, ενώ η Washington Post σημειώνει  ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα δάνειο.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκλήρωσαν τη χτεσινή τους σχεδόν 12ωρη συνεδρίαση χωρίς να έχουν μια λύση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες και θα χρειαστεί νέα συνάντηση το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία» αναφέρει η Wall Street Journal.

«Η ευρωζώνη απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον πάγο εδώ και αρκετούς μήνες», αναφέρει η γαλλική Le Monde.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου