Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Συνέχεια στις συζητήσεις για ένωση Συρίας και Ντόχα


Η συριακή αντιπολίτευση ακόμη περιμένει την απάντηση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (CNS), μίας εκ των κυριοτέρων παρατάξεων της, αναφορικά με το σχέδιο που αποβλέπει στον σχηματισμό ενός ενιαίου πολιτικού φορέα
Οι διάφορες οργανώσεις της αντιπολίτευσης από την περασμένη Πέμπτη διαβουλεύονται στη Ντόχα, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του Κατάρ και του Αραβικού Συνδέσμου, για το μέλλον της πολιτικής αυτής πρωτοβουλίας που χαίρει της υποστήριξης των αραβικών χωρών και της Δύσης. Οι αραβικές χώρες πιέζουν την αντιπολίτευση να συστήσει ένα
ενιαίο όργανο, προκειμένου να αποκτήσει διεθνή νομιμοποίηση και να μπορεί να διοχετεύει την βοήθεια προς τους εξεγερμένους και τον πληθυσμό.
Το Εθνικό Συμβούλιο, που διατηρεί επιφυλάξεις, έχει ζητήσει δύο φορές παράταση για την ανακοίνωση της τελικής του απόφασης, προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα την ανάγκη πρώτα να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο.
Χθες, ο 65χρονος χριστιανός και πρώην κομμουνιστής Ζορζ Σάμπρα εξελέγη τελικά στην προεδρία του CNS, που στα αρχικά στάδια της εξέγερσης στη Συρία θεωρείτο ως ο «νόμιμος συνομιλητής», αλλά στη συνέχεια έπεσε σε δυσμένεια -κυρίως στα μάτια της αμερικανικής κυβέρνησης- εξαιτίας της ανεπαρκούς αντιπροσώπευσης όλων των τάσεων στο εσωτερικό του.
Η διασκοπούμενη στη Ντόχα πρωτοβουλία αντλεί έμπνευση από ένα σχέδιο του αντιφρονούντα Ριάντ Σέιφ, και προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού οργάνου με περίπου εξήντα αντιπροσώπους από τις διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης και στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τόσο οι πολιτικοί φορείς που στηρίζουν την εξέγερση, όσο και οι ενώσεις των στρατιωτικών.
Το όργανο αυτό με τη σειρά του θα σχηματίσει μία 10μελή μεταβατική κυβέρνηση, ένα στρατιωτικό συμβούλιο που θα ηγείται των ενόπλων ομάδων και ένα δικαστικό όργανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου