Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο μυστήριος κ. Βάις που «παίζει» με τα προπληρωμένα ελικόπτερα



Βιαστικό κλείσιμο των γραφείων της EADS Hellas, που προωθεί στη χώρα μας τα προβληματικά ελικόπτερα ΝΗ-90, αποφασίζει ο Γερμανός διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βέρνερ Βάις μετά την έναρξη των νέων δικαστικών ερευνών στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και μόλις πρόσφατα είχε καταθέσει θρασεία πρόταση επιμήκυνσης του ήδη καθυστερημένου προγράμματος.

Ο κ. Βάις (γνωστός και ως υμνητής του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου) φέρεται προβληματισμένος για τις επικείμενες εξελίξεις, καθώς το συμβόλαιο των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 το 2003 χρηματοδοτήθηκε με τη μέθοδο του swap agreement από την Deutsche Bank, παρακάμπτοντας τον εξοπλιστικό προϋπολογισμό εκείνης της χρονιάς. Οπως είναι γνωστό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε την περασμένη Τρίτη έρευνα
για άλλη υπόθεση προμήθειας ελικοπτέρων, των επιθετικών Apache της Boeing, που χρηματοδοτήθηκαν επίσης με swap, επίσης μέσω της Deutsche Bank και επίσης το 2003!

Επιπλέον υποψίες
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις το «καπέλο» εκτιμάται ως και 70.000.000 δολάρια, ενώ η υπόθεση των ΝΗ-90 έχει και πρόσθετα στοιχεία προς διερεύνηση:

Πρώτον, η αρχική έγκριση προμήθειας μεταφορικών ελικοπτέρων, επί πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, υπεγράφη στις 26 Νοεμβρίου 2002, αλλά μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ενός μηνός, στις 31 Δεκεμβρίου 2002, αποφασίστηκε η επιλογή των ΝΗ-90.

Δεύτερον, και πάλι σε χρόνο-ρεκόρ, ο κ. Παπαντωνίου ενέκρινε στις 28 Ιανουαρίου 2003 την άμεση υλοποίηση της απόφασης με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία NHI με κύριο ρόλο της γαλλικής Eurocopter, αλλά υπό τη γερμανική ηγεσία της EADS Hellas, που στεγάζεται στον 15ο όροφο του ψηλού κτιρίου της Λεωφόρου Κηφισίας απέναντι από το Γηροκομείο Αθηνών. Παραγγέλθηκαν, 16 αμιγώς μεταφορικά ελικόπτερα (+12 «οψιόν»), 4 υγειονομικής διαμόρφωσης και άλλα 4 για ειδικές αποστολές.

Τρίτον, αν και η σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Αυγούστου 2003 προέβλεπε ότι οι παραδόσεις των ελικοπτέρων έπρεπε να ξεκινήσουν το 2005 και να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Φεβρουάριο του 2009, η EADS Hellas περιφρονεί επί σειρά ετών το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την αρμόδια Αεροπορία Στρατού. Ο κ. Βάις επέτυχε μάλιστα το 2008, επί υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη και γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Ευ. Βασιλάκου, να υπογραφούν τρεις τροποποιήσεις του προγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις και παρά τις (όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακά έγγραφα) «διαπιστωμένες αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της σύμβασης».

Εξωφρενικό
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», πριν από λίγο καιρό η ΝΗ Ιndustries πρότεινε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας την (περαιτέρω) επιμήκυνση του προγράμματος παράδοσης των ελικοπτέρων, παρά το γεγονός ότι έχει προεισπράξει πάνω από το 50% του συνολικού ποσού των 657.523.069 ευρώ και έχει παραδώσει μέχρι σήμερα μόνον 4 ελικόπτερα. Δηλαδή προτείνουν να επιμηκυνθεί η παράδοση για να μας... διευκολύνουν οικονομικά και τα ελικόπτερα που έχουν τώρα έτοιμα να τα δώσουν σε άλλο πελάτη τους!

Δηλαδή δεν φτάνει που έχουν προεισπράξει με τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2003 το 40% μετρητοίς με την παραγγελία και ένα επιπλέον ποσό περί το 10% (κάτι που αντιστοιχεί σε δέκα ελικόπτερα), έχουν το θράσος με τη δικαιολογία της «οικονομικής διευκόλυνσης» να αναβάλουν και τις παραδόσεις των υπολοίπων! Οι καθυστερημένες παραδόσεις ξεκίνησαν το 2011 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2015, οπότε θα παραληφθούν και τα τέσσερα ελικόπτερα με την κατάλληλη διαμόρφωση για την πραγματοποίηση ειδικών επιχειρήσεων.

Φυσικά δεν ευθύνονται μόνον οι ίδιοι, αλλά και όσοι έφτιαξαν τη σύμβαση του 2003.


Οι ύμνοι στον Βενιζέλο και στον κουνιάδο του
Ο κ. Βάις, το 2010 και το 2011, εμφανιζόταν ως ένας από τους (μάλλον ελάχιστους) υμνητές του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου και του κουνιάδου του Δημ. Μπακατσέλου, ο οποίος ήταν πρόεδρος της έκθεσης Defensys.

Σε αντίθεση με τις προηγηθείσες και μεταγενέστερες διαμαρτυρίες των περισσότερων ελληνικών και ξένων εταιριών για τα μειονεκτήματα πραγματοποίησης της Defensys στη Θεσσαλονίκη (εκλογική περιφέρεια του κ. Βενιζέλου) τον Οκτώβριο του 2010, ο κ. Βάις εξέφρασε «συνολική ικανοποίηση», προσθέτοντας: «Η απόφαση να μεταφερθεί η έκθεση στη Θεσσαλονίκη αποτελούσε σίγουρα μια πρόκληση, αλλά αποδείχτηκε επιτυχής». Οι εκτιμήσεις του δεν αποδείχτηκαν ορθές, καθώς η Defensys του 2012 ακυρώθηκε, αλλά ο κ. Βάις ήταν ικανοποιημένος, επειδή «είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συζητήσουμε με τους περισσότερους ανθρώπους-κλειδιά στις αμυντικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ευ. Βενιζέλου».


Φοίβος Κλαυδιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου