Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ερντογάν: Δεν υποκύπτω στον εκβιασμό για τον Οτσαλάν

 Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως δεν θα υποκύψει στον "εκβιασμό" των κούρδων κρατουμένων απεργών πείνας που θέλουν μια χαλάρωση των συνθηκών κράτησης του επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Μην κάνετε εκβιασμούς,  δεν θα απελευθερώσουμε τον τρομοκράτη ηγέτη απλώς επειδή το απαιτείτε και έχετε ξεκινήσει μια τέτοια ενέργεια", ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στο Κιζιλτσαχαμάμ, κοντά στην Άγκυρα, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP).

Ιστορικός ηγέτης του (παράνομου) Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ
Οτσαλάν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, μια ποινή που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ισόβια. Κρατείται στο νησί Ιμραλί (βορειοδυτική Τουρκία) από το 1999.

"Η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε στον τρομοκράτη ηγέτη που είναι υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα αυτή, και αυτή η χώρα (...) μέχρι που έχει άρει αυτή τη θανατική ποινή", υπενθύμισε σήμερα ο Ερντογάν.

"Σήμερα, πολλοί άνθρωποι είναι υπέρ της αποκατάστασης της θανατικής ποινής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επειδή οι συγγενείς των νεκρών υποφέρουν ενώ άλλοι γιορτάζουν τρώγοντας κεμπάμπ", πρόσθεσε, στοχεύοντας τους υπεύθυνους της κουρδικής υπόθεσης που βρίσκονται πίσω από το κίνημα της απεργίας πείνας.

Από το Σεπτέμβριο, περίπου 700 κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε δεκάδες φυλακές της χώρας, Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί υπεύθυνοι του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που κατηγορούνται για συνωμοσία με το PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλη μάχη εναντίον των αρχών της Άγκυρας από το 1984.

Το κίνημα αυτό, που εισήλθε σήμερα στην 53η ημέρα, προκάλεσε αμηχανία στις τουρκικές αρχές, που έχουν επικριθεί πολύ για την κατασταλτική πολιτική τους κατά της κουρδικής μειονότητας.

Επίσης σήμερα, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ακτιβιστές της κουρδικής υπόθεσης και δυνάμεις της τάξης στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, (νοτιοανατολική Τουρκία), όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την άρνηση των τοπικών αρχών να επιτρέψουν στο BDP να οργανώσει μια διαδήλωση υποστήριξης στους απεργούς πείνας.

Στην Άγκυρα, συγγενείς κούρδων κρατουμένων πορεύθηκαν προς την έδρα της κυβέρνησης για να ζητήσουν μια λύση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου