Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Αδειάζει πλέον (δραματικά) η κλεψύδρα για τον υπερφίαλο Βενιζέλο στο «νεκρό» ΠΑΣΟΚ



Η επόμενη ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή μοιάζει για το ΠΑΣΟΚ σαν και αυτή της Νέας Υόρκης μετά το πέρασμα του τυφώνα Σάντι. Αποχωρήσεις (Κασσής και Ξενογιαννακοπούλου) καταγγελίες, ύβρεις, θέματα ηγεσίας, απειλές και σκόνη και θρύψαλα που απειλούν και την ύπαρξη της κυβέρνησης είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται. Οσα συμβαίνουν τις τελευταίες 48 ώρες στο ΠΑΣΟΚ οδηγούν σε κρίση διαρκείας με άγνωστες για την ώρα παρενέργειες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος άφησε ανοιχτή την προσφυγή σε κάλπες, σε περίπτωση που δεν περάσουν τα μέτρα. Οσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, με μια προσωπική του δήλωση επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ότι «θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την
έξοδο από την κρίση». Επίσης στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε: Θα απογοητευτούν όσοι «ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ».

Ολα ξεκίνησαν την Τετάρτη το μεσημέρι, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένιωθε τόσο σίγουρος, που είχε προαναγγείλει τη μετάδοσή της από το ιντερνετικό κανάλι του ΠΑΣΟΚ. Μόλις οι συνεργάτες του μυρίστηκαν μπαρούτι, συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών.

Η εισήγηση του κ. Βενιζέλου, που συνοψιζόταν στο όποιος δεν ψηφίσει θα διαγραφεί, οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Πρώτος έσυρε τον χορό ο Κώστας Σκανδαλίδης. Αφορμή στάθηκε η επιμονή του κ. Βενιζέλου να προκύψει από τη συνεδρίαση η απόφαση για ψήφιση των μέτρων. Ο κ. Σκανδαλίδης αντέδρασε λέγοντας: «Εγώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω». Τη συγκατάθεσή τους σε κάτι τέτοιο, προτού ακόμα δουν τα μέτρα στην τελική τους μορφή, αρνήθηκαν να δώσουν τρεις ακόμη βουλευτές, οι Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο ίδιο κλίμα φέρεται ότι ήταν και ο Θεόδωρος Παραστατίδης, που απουσίαζε. Οι διάλογοι ήταν αποκαλυπτικοί:

Η κυρία Τζάκρη είπε «πριν δούμε τα μέτρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζουμε», με τον Μάρκο Μπόλαρη να δηλώνει ότι δεν είναι «δηλωσίας».

Στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε: «Οποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας». «Απόψε όμως, θα καταλήξουμε σε καθαρή και οριστική απόφαση» επέμεινε προκαλώντας την έκρηξη του κ. Σκανδαλίδη, που αποχώρησε.

«Εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα, ευχαριστώ πολύ. Και αν θέλεις, ανακοινώνω αύριο την ανεξαρτητοποίησή μου» είπε απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο ο βουλευτής Ιωαννίνων Μ. Κάσσης. «Να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνετε υπουργοί του Σαμαρά; Είναι και ο Χρυσοχοΐδης εδώ, που θέλει να γίνει υπουργός» είπε προσθέτοντας ότι «ο Βενιζέλος έφερε το κόμμα στο 4%».

Η χθεσινή μέρα ήταν ακόμη πιο επώδυνη για τον κ. Βενιζέλο. Την αρχή έκανε ο Μιχάλης Κάσσης. Με δήλωσή του είπε ότι θέτει εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Τη σκυτάλη πήρε η πρώην γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία με επιστολή της προς τον πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά, σας δηλώνω ότι δεν συμμετέχω πλέον στις λειτουργίες του».

Ακολούθησε η πρώην βουλευτής Κατερίνα Μπατζελή έθεσε ανοιχτά θέμα αλλαγής ηγεσίας, ενώ την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζήτησε εκ νέου η Αριστερή Πρωτοβουλία, προειδοποιώντας την ηγετική ομάδα ότι, αν συνεχίσει «αυτάρεσκα» στις ίδιες πολιτικές, «πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της και ότι το ΠΑΣΟΚ, όσο μένει στην κυβέρνηση, αυτοκτονεί πολιτικά».


Καβγάδες με «κ...παιδα» και «λαθρεπιβάτες»

Εντονο επεισόδιο διαδραματίστηκε μεταξύ του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον δεύτερο να δηλώνει: «Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”. Δεν γίνεται να το παίζουμε τζάμπα μάγκες». «Αλλοι είναι λαθρεπιβάτες και λομπίστες στο ΠΑΣΟΚ» απάντησε άμεσα ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Αγριος καβγάς ξέσπασε με αφορμή τη χθεσινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή (διαβάστε αναλυτικά στη σελίδα 4) μεταξύ του Πάρη Κουκουλόπουλου και του Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τον τελευταίο να μιλά για «κ...παιδο, που το φέραμε στο ΠΑΣΟΚ για να μας διαλύσει».



Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου