Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αδαείς κυβερνητικοί πλήττουν το κύρος της χώρας

Σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της χώρας, όπου κρίνεται η πορεία της χώρας, κάποιοι εντός και εκτός της κυβέρνησης βάζουν φωτιές με τις ερασιτεχνικές τους τοποθετήσεις και χειρισμούς. Και μετά λόγου γνώσεως, λέμε ότι ορισμένα στελέχη είναι κατώτερα των περιστάσεων και θα πρέπει να αξιολογηθούν πάραυτα γιατί μόνο κακό κάνουν.
Ο λόγος που τα γράφουμε αυτά είναι το απίστευτο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με το πότε θα πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Ένα θέμα που δημιούργησαν οι ξένοι, και συγκεκριμένα ο Σόιμπλε και που κάποιοι εντός της κυβέρνησης έπαθαν… μπλακ άουτ και δεν ξέρουν τι διαρρέουν και τι λένε.
Η πιο επίσημη φωνή για το τι θα γίνει με τη δόση είναι αυτή του Γ. Στουρνάρα ο οποίος μάλιστα
συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και χάραξαν τη γραμμή. Όλα τα άλλα είναι είτε ανοησίες είτε σκοπιμότητες είτε πολιτικοί και επικοινωνιακοί ερασιτεχνισμοί. Και προκειμένου να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό τους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσημα ότι είναι αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης κι ότι τη Δευτέρα θα υπάρχει πολιτική τοποθέτηση για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι δε θα ληφθεί απόφαση για τα χρήματα σ’ αυτό το Γιουργκρούπ και η νέα ημερομηνία – ορόσημο είναι η 16η Νοεμβρίου. Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, αφού πρώτα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας που θα είναι έτοιμη, ίσως και την Κυριακή.
Ο λόγος για την καθυστέρηση της απόφασης για τις 16 Νοεμβρίου είναι ότι μαζί με τη δόση έρχεται και η επιμήκυνση και για να κλειδώσουν αυτά πρέπει να περάσουν από τη γερμανική βουλή. Τελεία και παύλα. Ή μάλλον, για να σας πούμε και την είδηση, στην κυβέρνηση (την επίσημη όχι τα.. παράκεντρα) είναι σίγουροι ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εκταμιευτεί η δόση και μάλιστα όλη μαζί όχι τμηματικά. Όσο για το ομόλογο που λήγει, δείτε την ερχόμενη Τρίτη τη δημοπρασία των εντόκων και θα καταλάβετε πώς θα γίνει η πληρωμή του.
Κατά τα λοιπά, και σχετικά με το κυβερνητικό μπάχαλο, έχουμε να ρωτήσουμε τα εξής:
  • Ποιος υπουργός βγήκε κι έλεγε ότι η δόση μπορεί να πάει μέχρι και το Γενάρη και μπορεί να μην έχουμε τα χρήματα στις γιορτές; Και γιατί το έλεγε αυτό σε… δημοσιογράφους; Από άγνοια ή σκόπιμα; Μάλλον το πρώτο γιατί έχει κάνει πρόσφατα και άλλες γκάφες.
  • Ποιος ήταν αυτός που διέρρευσε δηλώσεις του προέδρου του Euro-working Group, Τόμας Βάϊσερ; Απ’ ότι λέγεται έδωσαν τη διαρροή για να καθησυχάσουν τον κόσμο και τα έκαναν ακόμη πιο μπάχαλο. Γιατί ο Βάισερ φέρεται να είπε ότι ναι μεν δε η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου αλλά ότι η δόση θα δοθεί τμηματικά.
  • Το πήραν λοιπόν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τα εγχώρια σαϊνια κι έγινε χαμός. Σενάρια επί σεναρίων εξυφάνθηκαν και τελικά εκτέθηκε η κυβέρνηση απ’ όλη αυτή την αβεβαιότητα για τη δόση.
Ναι η κατάσταση είναι δύσκολη και κάποιοι στο εξωτερικό παίζουν παιχνίδια.
Ναι, τη Δευτέρα δε θα υπάρξει απόφαση. Όμως, επιτέλους. Ας σιωπήσουν κάποιοι άλλοι κι ας αφήσουν τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα να ασχοληθούν με το θέμα. Δεν έγιναν όλοι ειδικοί. Κακό στη χώρα κάνουν και φυσικά στην κυβέρνησή τους.
 Α.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου