Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η παλιά «ασθένεια» του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά το «νεκρό» ΠΑΣΟΚ



Ανατρέχοντας στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο ολιγομελής είναι μια Κοινοβουλευτική Ομάδα τόσο πιο εύρυθμα και συντονισμένα μπορεί να λειτουργήσει. Το 2012 το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ήρθε για να ανατρέψει και αυτό το αξίωμα. Οσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή με αφορμή την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, το ΤΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ είναι ενδεικτικά. Κι αν τόσο καιρό η κοινή γνώμη βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να εξελίσσεται σε «παλαιό ΠΑΣΟΚ», την Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ θύμισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, καθώς κάθε βουλευτής ψήφιζε ό,τι ήθελε.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να καταγραφεί και ως το μεγαλύτερο αντάρτικο της ιστορίας από πλευράς
αναλογιών. Κι αυτό γιατί στη μόλις 33 μελών πράσινη Κοινοβουλευτική Ομάδα οι μισοί συν ένας βουλευτές (17) πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή, ενώ ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, προφανώς για να μη ζήσει από κοντά το μπάχαλο στο κόμμα του, αποφάσισε να μη διανύσει τα λίγα μέτρα που χωρίζουν την αίθουσα της Ολομέλειας από το γραφείο του στη Βουλή και έμεινε κλεισμένος εκεί χωρίς να ψηφίσει.

Τα όργανα είχαν αρχίσει να χτυπούν εδώ και μέρες. Μεγάλη μερίδα βουλευτών (Μωραΐτης, Μπόλαρης, Τζάκρη, Δριβελέγκας) και άλλοι τα έβαλαν από την αρχή με τον εισηγητή του κόμματος Π. Κουκουλόπουλο για τη… λάιτ στάση που κράτησε στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. «Δουλευόμαστε μεταξύ μας μου φαίνεται. Παραδώσαμε τη χώρα σε ένα μνημόνιο και δεν σας είδα να αντιδράτε τότε» απάντησε οργισμένος στο ΚΤΕ της προπερασμένης Παρασκευής ο βενιζελικός Κουκουλόπουλος θεωρώντας όλα αυτά χτύπημα των παπανδρεϊκών στον Βενιζέλο. «Αν νομίζεις ότι θα σε φοβηθούμε επειδή φωνάζεις, γελάστηκες. Είσαι εκτεθειμένος» του απάντησε ο Μ. Μπόλαρης.

Μολονότι πολλοί πίστεψαν ότι η κατάσταση θα εκτονωνόταν, διαψεύστηκαν. Το βράδυ της Τρίτης όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έφερε στη Βουλή τη ρύθμιση για την ένταξη του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ, ο Π. Κουκουλόπουλος τα έχασε. Αρχικά είπε ότι η ρύθμιση φαίνεται σωστή, αλλά ζήτησε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις για τους «αριστοκράτες του Τύπου». Πέντε λεπτά αργότερα, ωστόσο, σε πηγαδάκι δημοσιογράφων στη Βουλή είπε ότι δεν θα στήριζε τη ρύθμιση. Το πρωί της επομένης με την έναρξη της ψηφοφορίας το ΠΑΣΟΚ μπήκε στην Ολομέλεια με τη γραμμή να λέει «ναι» στις αποκρατικοποιήσεις «παρών» στο άρθρο για το ΤΕΕ και καταψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ. Κάπου εκεί άρχισε το μπάχαλο. Ο Πύρρος Δήμας, που εκλήθη να ψηφίσει πρώτος ως βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είτε μπερδεύτηκε είτε δεν είχε καταλάβει τι ψηφιζόταν και είπε «ναι σε όλα», προκαλώντας πανικό. Οσα ακολούθησαν θύμισαν σκηνές από τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, με τον παραλογισμό τους. Ο Π. Κουκουλόπουλος άρχισε να φωνάζει ότι πρέπει να ψηφίσει για να φύγει. Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι ήθελε να ψηφίσει πριν από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να τους δώσει και πάλι τη γραμμή. Το αστείο είναι ότι ο Απόστολος Κακλαμάνης δεν είχε καταλάβει τι γινόταν, με αποτέλεσμα να φωνάζει ότι δεν πρέπει να ψηφίσει ο κ. Κουκουλόπουλος και να τον κρατά από το χέρι για να μη μιλήσει. «Κάτσε, Πρόεδρε, και θα καταλάβεις» του ψιθύρισε ο κ. Κουκουλόπουλος. Τελικά ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε τι ψηφίζει, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Οι βουλευτές άρχισαν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, με αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή. Την ίδια ώρα ο Ευ. Βενιζέλος παρακολουθούσε, σε πλήρες αδιέξοδο, όσα συνέβαιναν από το κλειστό κύκλωμα της Βουλής στο γραφείο του χωρίς να τολμά να βγει έξω και να κατευθυνθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας...


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου