Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Συρία: Σφοδρές μάχες μεταξύ ισλαμιστών και Κούρδων μαχητών στο Ρας Αλ-Αιν (Σερεκανιγιέ)


  Ρας Αλ-Αιν (Σερεκανιγιέ) - φυγή του πλυθυσμού προς τη Τουρκία
Βηρυτός, 22 Νοεμβρίου 2012 (AFP) - Εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές συγκρούονταν βίαια με τους Κούρδους  τη Πέμπτη στο Ρας Αλ-Αιν (Σερεκανιγιέ) κοντά στα τουρκικά σύνορα στο βόρειο-ανατολικό μέρος της Συρίας με πληθυσμό κουρδικής πλειοψηφίας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας (OSDH).
Σύμφωνα με ακτιβιστές που επικαλείται η OSDH, 200 τζιχαντιστές του Μετώπου Al-Nosra και εκατό άνδρες της ισλαμιστικής ταξιαρχίας Ghouraba αλ-Σαμ, που υποστηρίζονται από τρία άρματα μάχης που πήραν από τον στρατό, μάχονταν με 400 Κούρδους μαχητές.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τους ακτιβιστές, η Ghouraba αλ-Cham καλεί όλους τους ανταρτές σε όλη τη χώρα να ενταχθούν στο Ρας Αλ-Αιν «για την απελευθέρωση της Χασάκα (Hasakah) και της υπόλοιπης Συρίας».
Η Al-Nosra και η Ghouraba al-Sham είναι δύο σημαντικές ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες που μάχονται μαζί με τους αντάρτες εναντίον των συριακών στρατευμάτων, χωρίς όμως να αναγνωρίζουν την πολιτική αντιπολίτευση ούτε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κύρια φατρία της ένοπλης αντιπολίτευσης.
Οι αντάρτες κατηγορούν τους μαχητές της Επιτροπής προστασίας του κουρδικού λαού (YPG) ότι παίζουν το παιγνίδι του καθεστώτος. Η YPG είναι η ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), συριακού υποκαταστήματος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (Κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία).
Αρκετές κοινότητες στο βορειοανατολικό τμήμα έχουν πέσει στα χέρια των Κούρδων, από όπου ο στρατός αποσύρθηκε χωρίς αντίσταση.
Ένας κάτοικος που εμφανίστηκε με το όνομα του Αμπού Μοχάμεντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν, και οι λίγοι που έμειναν ζουν στην ανασφάλεια και με κακές συνθήκες, λόγω των μαχών, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται συνεχώς».
Τη Δευτέρα, παρόμοιες μάχες  άφησαν 34 νεκρούς, από τους οποίους 29 μαχητές της Αλ-Νosra και της Ghouraba al-Sham και έναν Κούρδο ηγέτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το OSDH.
Η βόρεια και βορειοανατολική Συρία, στεγάζει τους περισσοτέρους από τους δύο εκατομμύρια Κούρδους  της χώρας, των οποίων οι ανεξάρτητες πολιτοφυλακές είναι καμιά φορά εχθρικές προς την εξέγερση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου