Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Επικοινωνιακό παιχνίδι Μέρκελ-Σόιμπλε, βαρύ κλίμα στη Γερμανία

Επικοινωνιακό παιχνίδι Μέρκελ-Σόιμπλε, βαρύ κλίμα στη ΓερμανίαΜε δηλώσεις και "διαρροές" συνεχίζεται η προσπάθεια Μέρκελ-Σόιμπλε να διαμορφώσουν ευνοϊκότερο κλίμα για την προώθηση των γερμανικών απόψεων σχετικά  με  τη διαχείριση της κρίσης χρέους και την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Μιλώντας πριν από λίγο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπερ μια λύσης "συνδυασμένων μέτρων", που θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων στα δάνεια προς την Ελλάδα και αύξηση των πόρων του EFSF.
Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup το παιχνίδι επικεντρώνεται στην
επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος  και στην απόσειση ευθυνών για  την παράταση της αβεβαιότητας.
Στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το κλίμα είναι  βαρύ και πολλοί βουλευτές ζήτησαν να αναβληθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς δεν μπορεί να υπολογισθεί ακόμη το κόστος διάσωσης της Ελλάδας.
Ενhμερώνοντας τους βουλευτές του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο  υπουργός Οικονομικών  Β. Σόιμπλε είπε ότι  το βασικό αντικείμενο διαφωνίας είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού  - αν δηλαδή θα καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2016 ή μέχρι το 2020, όπως ζητάει το ΔΝΤ.
O κ. Σόιμπλε ισχυρίσθηκε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα επαναγοράς χρέους και ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να διαθέσει 9 δισ. για αγορές ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή (και εν συνεχεία  να αποδώσει στην Ελλάδα  τη διαφορά μεταξύ ονομαστικής τιμής - κόστους επαναγοράς).
Ειχε προηγηθεί κλειστή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με βουλευτές του κόμματος της. Σύμφωνα με τις "διαρροές", η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για επέκταση των εγγυήσεων του ΕFSF κατά 10 δισ. ευρώ δηλώνοντας πως η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει κάποιο μέρος από αυτό το κόστος. Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι "πολλές διαφορετικές χώρες της ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα με διαφορετικούς τρόπους"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου