Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών: «Αξιοποιώντας ψηφιακό περιεχόμενο για τη διδασκαλία της Μουσικής».

Η  Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής και το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης διοργανώνουν ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών ως προς την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για τη διδασκαλία της Μουσικής   με τίτλο:

«Αξιοποιώντας ψηφιακό περιεχόμενο για τη διδασκαλία της Μουσικής»
την 28η Νοεμβρίου και ώρα 12:00-15:30, στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης (17ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Μαραθώνος, θέση Μαρίζα Παλλήνης, αίθουσα εκδηλώσεων).

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διδάσκουν Μουσική, καθώς και σε στελέχη της Εκπαίδευσης. Στόχος είναι να παρουσιαστούν
ψηφιακές βιβλιοθήκες και εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία της Μουσικής, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή συλλογή της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής, εν ενεργεία πλατφόρμες που υπηρετούν τη μουσική παιδεία όπως η πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου αλλά και να αναδειχθούν προσπάθειες που υλοποιούν καινοτόμοι εκπαιδευτικοί ως προς την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ σε συνδυασμό με το διερευνητικό μοντέλο μάθησης, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν ως καλές πρακτικές για την κινητοποίηση της ευρύτερης τοπική εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τρόπους και εφαρμογές για την  οργάνωση και αξιοποίηση ψηφιακού υλικού στην τάξη, τρόπους για να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό υλικό βάσει των ενδιαφερόντων τους και των αναγκών των μαθητών τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς από την εφαρμογή των πρακτικών αυτών, αλλά και να συμβάλλουν στο διάλογο για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού ως προς την αποτελεσματική ένταξη ψηφιακών πηγών στην καθημερινή σχολική πράξη.

Πιο συγκεκριμένα οι θεματικοί άξονες της ημερίδας είναι οι εξής:

•   Αναζήτηση εκπαιδευτικού περιεχομένου με αντικείμενο τη Μουσική μέσα από ψηφιακές βιβλιοθήκες.
•   Παρουσίαση καλών πρακτικών με αντικείμενο την μουσική πράξη αξιοποιώντας ψηφιακό περιεχόμενο.


Υπεύθυνος της πρωτοβουλίας από πλευράς Ελληνογερμανικής Αγωγής είναι o κ. Πέτρος Στεργιόπουλος Καθηγητής Φλάουτου Email: plagiavlitis@yahoo.gr  - Τηλ: 6974566429

Ημερομηνία εγγραφών στην ημερίδα: (από 16-11-2012 έως 26-11-2012)
Συμμετέχοντες : ένας (1) εκπαιδευτικός από κάθε σχολείο Π.Ε. και Δ.Ε. (Ανατολικής Αττικής) με την προϋπόθεση ότι τα σχολικά προγράμματα θα αναδιαμορφωθούν, ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Πρόγραμμα Ημερίδας
(28 Νοεμβρίου 2012- 12:00-15:30)
12:00 —12:10

   Εισαγωγή
12:10 – 12:30
   «Εκπαιδευτικό περιεχόμενο από το Ψηφιακό Αρχείο του ΙΕΜΑ» - Εκπαιδευτικές εφαρμογές στο Ψηφιακό Σχολείο. Κώστας Μόσχος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής.
12:30-12:50
   «European Music Portfolio: A creative way into languages - Μουσική Παιδαγωγική και Ακουστική Οικολογία. Οδηγοί εφαρμογής για την ψηφιακή αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Δημοτικό Σχολείο»
Μαρία Αργυρίου, Νίκος Βορδώνης, Αγοράκης Μπομπότας
Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
12:50- 13:10   Διάλειμμα
13:10 – 13:30   «Όταν η Βιβλιοθήκη πηγαίνει στο Σχολείο: Ψηφιακές συλλογές και προγράμματα  της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» ειδικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς», κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μουσικολόγος.
13:30-13:50   Εφαρμογή και σχολιασμός ψηφιακών μέσων σε Δειγματική με θέμα  «Οπτικό, μελωδικό και ρυθμικό ostinato: οι σταθερές  αξίες στην Τέχνη», πάνω σε αντίστοιχη ενότητα του βιβλίου της Α' Γυμνασίου (Η συμβολή και ο στόχος της τεχνολογικής παρέμβασης,στο μάθημα της Μουσικής ). Μαρία Κοκολάκη, Καθηγήτρια Μουσικής,  2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.
13:50-14:10   «Ας Μοιραστούμε τη Μουσική». Παρουσίαση της καλής πρακτικής του προγράμματος «Εξ Αποστάσεως Μουσική Αγωγή» για τη χρήση τηλεδιάσκεψης ως εργαλείου μουσικής εκπαίδευσης του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Πέτρος Στεργιόπουλος, Μουσικός. (http://dma.ea.gr/el/node/16)

14:10 - 15:30   Παρουσίαση- Συζήτηση: Οργανώνοντας ψηφιακό περιεχόμενο για τον αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό/ Προϋποθέσεις και ανάγκες των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση ψηφιακού περιεχομένου στη μουσική σχολική πράξη.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα παρακαλούνται να συμπληρώσουν το συνημμένο ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ και να το στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση plagiavlitis@yahoo.gr με επισήμανση για την ημερίδα «Αξιοποιώντας ψηφιακό περιεχόμενο για τη διδασκαλία της Μουσικής».

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου