Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ κλπ ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ




Γενικά
   Το ωράριο εργασίας (ανά εβδομάδα) των εκπαιδευτικών μπορεί να χωρισθεί σε δύο μέρη :
  • στις ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας (ωράριο διδασκαλίας) και
  • στη παραμονή στο σχολείο για την ολοκλήρωση έργου που τους έχει ανατεθεί από τα διοικητικά όργανα του σχολείου

 
Α. Παραμονή στο σχολείο
      Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας σε όλες τις εργάσιμες ημέρες είναι συνάρτηση του προγράμματος διδασκαλίας γι αυτό και ο νομοθέτης έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να ρυθμίζεται ρητά το σχετικό θέμα. Σύμφωνα όμως με την ισχύουσα νομοθεσία του Ν. 1566/1985 άρθρο 13 παρ. 8 που ισχύει και για το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 14 του παρ. 20 του ίδιου νόμου, κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι πάνω από έξι ώρες την ημέρα και μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα.
Α.1 Εκπαιδευτικοί με διοικητικά καθήκοντα
      Για τους εκπαιδευτικούς με διοικητικά καθήκοντα η ισχύουσα νομοθεσία
ορίζει σαφώς τα καθήκοντά τους άρα αυτοί παραμένουν στο σχολείο καθημερινά για έξι ώρες και συνολικά 30 ώρες την εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Υπεύθυνοι Τομέων των ΣΕΚ γνωρίζουν τα καθήκοντα τους και αποτελούν τα αρμόδια όργανα διοίκησης του σχολείου.
Α.2 Εκπαιδευτικοί χωρίς διοικητικά καθήκοντα
      Η υποχρέωση των εκπαιδευτικών για παραμονή στο σχολείο τους, πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας, υφίσταται εφόσον τους έχει ανατεθεί από τα αρμόδια όργανα διοίκησης του σχολείου συγκεκριμένο έργο.
 
Β. Υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας
   Το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας προσδιορίζεται με βάση:
  • τον κλάδο
  • τα έτη υπηρεσίας του εκπαιδευτικού και
  • τη διοικητική θέση που κατέχει

 
Β.1. Με βάση τον κλάδο του εκπαιδευτικού
 

0-6 έτη
7-12 έτη
13-20 έτη
πάνω από 20 έτη
ΠΕ
21
19
18
16






0-7 έτη
8-13 έτη
14-20 έτη
πάνω από 20 έτη
ΤΕ01
22
19
18
16






0-20 έτη
πάνω από 20 έτη


ΔΕ01
28
26



 
      Σε περίπτωση που σε εκπαιδευτικούς ανατεθεί ωράριο διδασκαλίας κλάδου στον οποίο έχουν μεταταγεί προσωρινά, ως υποχρεωτικό ωράριο λογίζεται αυτό του αντίστοιχου κλάδου. Επίσης με Υπουργικές Αποφάσεις μπορεί να μειωθεί το υποχρεωτικό ωράριο σε περιπτώσεις όπως αυτών που ήταν επιμορφωτές του προγράμματος «Λαέρτης» οπότε απαλλάχθηκαν κατά το 1/5 του ωραρίου τους και κατά μία ημέρα την εβδομάδα. ( Γ2/5453/4-12-01)
 
Β.2. Με βάση τη διοικητική θέση και τα έτη υπηρεσίας
      Το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας για όλες τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που κατέχουν διοικητική θέση μειώνεται κατά δύο (02) ώρες διδασκαλίας εφόσον συμπληρώσουν είκοσι (20) έτη υπηρεσίας.
 
Β.2.1 Διευθυντές σχολείων
      Το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των διευθυντών των Γυμνασίων, Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ προσδιορίζεται με βάση των αριθμό των τμημάτων.
      
Διευθυντές
3-5 τμήματα
6-9 τμήματα
10-12 τμήματα
πάνω 12 τμήματα
ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (με υπηρεσία μικρότερη των 20 ετών)
8
7
5
3
ΩΡΕΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (με υπηρεσία μεγαλύτερη των 20 ετών)
6
5
3
1



 
Β.2.2 Διευθυντές Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων
Διευθυντές ΣΕΚ
Ώρες ανά εβδομάδα
με υπηρεσία μικρότερη των 20 ετών
8
με υπηρεσία μεγαλύτερη των 20 ετών
6

 
Β.2.3 Υποδιευθυντές και Υπεύθυνοι Τομέων
Υποδιευθυντές και Υπεύθυνοι Τομέων
Ώρες ανά εβδομάδα
με υπηρεσία μικρότερη των 20 ετών
14
με υπηρεσία μεγαλύτερη των 20 ετών
12

 
Β.2.3 Υπεύθυνοι Εργαστηρίων
      Το υποχρεωτικό ωράριο των Υπεύθυνων Εργαστηρίων είναι δεκαοκτώ (18) ώρες το οποίο μειώνεται και κατά δύο ώρες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει είκοσι (20) έτη υπηρεσίας. Εάν το υποχρεωτικό ωράριο του εκπαιδευτικού είναι μικρότερο με βάση τον κλάδο και τα έτη υπηρεσίας τότε ως υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας ισχύει το μικρότερο. 
 
Γ. Κατανομή  ωρών διδασκαλίας
      Ο τρόπος κατανομής των ωρών διδασκαλίας στις εργάσιμες ημέρες δεν ορίζεται από το νομοθέτη. Με το 49889/Δ2/13-05-2003/ΥΠΕΠΘ προτείνεται οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από Μεσογειακή Δρεπανοκυταρρική Αναιμία (θαλασσαιμία) να έχουν συνεχές ωράριο διδασκαλίας.

 
διευκρινίσεις
1. Έτη υπηρεσίας
Για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας λαμβάνουμε υπόψη μας τα έτη υπηρεσίας, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αυτά είναι το άθροισμα :
  • των ετών υπηρεσίας (μετά τον διορισμό) στην Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • των ετών προ-υπηρεσίας στην Δημόσια ή Ιδιωτική Εκπαίδευση (Π.Ε., Δ.Ε. και Ι.Ε.Κ. ?)
  • των ετών προ-υπηρεσίας στο Δημόσιο, για τα οποία ο υπάλληλος κατείχε όλα τα απαραίτητα προσόντα διορισμού του κλάδου στον οποίο υπηρετεί (πχ και πτυχίο και πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ για όσους κλάδους είναι απαραίτητο) 
2. Τμήματα
Για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας των Διευθυντών των σχολείων λαμβάνουμε υπόψη μας τα τμήματα με αριθμό μαθητών μεγαλύτερο του μέγιστου προβλεπόμενου. Ο αριθμός αυτός είναι:
  • για τα Ενιαία Λύκεια και Γυμνάσια …..
  • για τα ΤΕΕ …..
3. Εκπαιδευτικά καθήκοντα του κλάδου ΔΕ01
  • υποβοηθούν το εκπ/κό προσωπικό του Σ.Ε.Κ. ή Σ.Ε. στην προετοιμασία και διεξαγωγή των ασκήσεων
  • συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ως βοηθοί των εργαστηριακών εκπ/κών χωρίς δικαίωμα βαθμολογίας
  • συντηρούν και επισκευάζουν τον εργαστηριακό εξοπλισμό
  • φροντίζουν για την αποθήκευση και φύλαξη του εξοπλισμού



ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ - ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ
Γ2/303/31.1.85 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

Με αφορμή ερωτήματα παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε στους Διευθυντές των Λυκείων της δικαιοδοσίας σας ότι εφόσον εξασφαλίζονται ώρες για τη διδασκαλία του Σ.Ε.Π. στις Α' και Β' τάξεις του Λυκείου τους από κάποιο άλλο μάθημα που τυχόν δεν διδάσκεται, μπορούν να διαθέσουν από εδώ και πέρα και μέχρι τη διδασκαλία των μαθημάτων, 5 ώρες την εβδομάδα για τη διδασκαλία των Μαθηματικών στη Α' τάξη Λυκείου και 2 ώρες για τη Γυμναστική στη Β' τάξη.

(Ομοίου περιεχομένου είναι και η Γ2/489/11.2.91)

Γ2/4152/31.10.89 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

1. Με αφορμή ερωτήματα, σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Μαθηματικών και μετά την 25/20.10.89 σχετική πράξη του Π.Ι., παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους τους Διευθυντές των σχολείων της δικαιοδοσίας σας, ότι οι προβλεπόμενες από το ωρολόγιο πρόγραμμα ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας θα πρέπει να κατανέμονται έτσι ώστε τα μαθηματικά στα σχολεία Δ.Ε. να μην διδάσκονται περισσότερο από 1 (μία) ώρα την ημέρα, με εξαίρεση τα μαθηματικά της πρώτης Δέσμης προπαρασκευαστικών μαθημάτων που μπορούν να διδάσκονται μέχρι και 2 ώρες την ημέρα

2. ........

Γ2/2574/30.9.83 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

Συμπληρώνοντας την εγκύκλιο Γ2/2113/28.8.83 παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε στους Διευθυντές των Γυμνασίων της δικαιοδοσίας σας ότι σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δε συμπληρώνεται στο σχολείο τους το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα 30 ωρών διδασκαλίας στις ώρες των μαθημάτων που δεν διδάσκονται μπορεί να διατίθεται μία ώρα επιπλέον της προβλεπόμενης για τα ακόλουθα μαθήματα με την εξής προτεραιότητα:

1. Στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό
2. Στην Οικιακή Οικονομία
3. Στη Φυσική Αγωγή
4. Στα Καλλιτεχνικά
5. Στη Μουσική

Μουσική:
 Διοργάνωση χορωδίας, συμπλήρωση ωραρίου
Γ/2141/28.9.81 Δ/γή ΥΠΕΠΘ
Σας γνωρίζουμε ότι ........ εγκρίνουμε την προαιρετική απασχόληση των μαθητών των Γυμνασίων της χώρας μέχρι δύο (2) ώρες την εβδομάδα εκτός ωρολογίου προγράμματος για διοργάνωση μαθητικής χορωδίας.

Στα Γυμνάσια που θα εφαρμοσθεί το ανωτέρω προαιρετικό πρόγραμμα, οι ώρες αυτές για τους καθηγητές θα υπολογίζονται στο εβδομαδιαίο ωράριο τους.
Γ2/7026/19-12-2001 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Διοργάνωση μαθητικής χορωδίας
Σχετικά με την οργάνωση μαθητικής χορωδίας στις σχολικές μονάδες Δ/θμιας Εκπ/σης σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι μαθητές συμμετέχουν προαιρετικά και μέχρι δύο (2) ώρες εκτός ωρολογίου προγράμματος στη διοργάνωση μαθητικής χορωδίας. Στα σχολεία όπου είναι διορισμένοι καθηγητές μουσικής αναλαμβάνουν αυτοί την ευθύνη οργάνωσης της χορωδίας. Η αρμοδιότητα αυτή είναι υποχρεωτική, αποτελώντας τμήμα των καθηκόντων τους και η σχετική απασχόληση συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση ωραρίου ή την ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας.

Ν.1566/85 ΑΡ.14

§13. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζονται ως εξής:

α) Διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και ΤΕΣ ώρες οκτώ (8) όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, ώρες επτά (7) όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, ώρες πέντε (5) όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων, και ώρες τρεις (3) όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν υπολογίζεται ως τμήμα εκείνο που έχει αριθμό μαθητών μικρότερο από το μισό του προβλεπομένου ανωτάτου αριθμού.

Δ2/1480/19.2.86 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

Σας πληροφορούμε ότι για τον υπολογισμό του ωραρίου διδασκαλίας του διευθυντή λαμβάνεται υπόψη η τάξη ή το τμήμα τάξης με 18 τουλάχιστον μαθητές (Αρ.8 § 8 και Αρ. 14 §13α του Ν.1566/1985)

Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασις με την οποία μπορεί ο ανώτερος αριθμός των μαθητών κατά τάξη ή τμήμα τάξης (Αρ.8 § 8) δεν μπορεί να καταργήσει τη διάταξη που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των τμημάτων για το ωράριο διδασκαλίας του διευθυντή.

Δ2/27826/30.12.96 Υπ. Αποφ. ΥΠΕΠΘ

Όπως είναι γνωστό η μείωση του ωραρίου διδασκαλίας των Διευθυντών Υποδιευθυντών κλπ των σχολικών μονάδων αποβλέπει στο να δώσει τη δυνατότητα στους εν λόγω Διευθυντές να ανταποκρίνονται στα αυξημένα καθήκοντα τους. Για την ταυτότητα του λόγου θα πρέπει να μειώνεται και το ωράριο διδασκαλίας των αναπληρωτών των ως άνω διευθυντών , εφόσον η αναπλήρωση διαρκεί χρονικό διάστημα που είναι πάνω από πέντε ημέρες συνεχούς εργασίας.

Εφόσον με τη ρύθμιση αυτή δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου, το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, μπορεί να αναθέτει. τις επί πλέον ώρες ως υπερωριακή διδασκαλία στους εν λόγω αναπληρωτές διευθυντές και υποδιευθυντές.

β) Διευθυντές ΣΕΚ ώρες οχτώ (8)
γ) Υποδιευθυντές γυμνασίων, λυκείων και ΤΕΣ και υπεύθυνοι τομέων ΣΕΚ ώρες δεκατέσσερις (14).
δ) Υπεύθυνοι εργαστηρίων ώρες δεκαοχτώ (18)
ε) Εκπαιδευτικό προσωπικό των κλάδων ΑΤ1 μέχρι ΑΤ18 ώρες εικοσιμία (21) αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες δεκαεννέα (19) αν έχουν έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας, και ώρες δεκαοχτώ (18) αν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας.

Ν.2413/96 Αρ.48

§ 3. Οι προβλεπόμενες από το άρθρο 14 § 13 του Ν. 1566/85 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων για το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , μειώνονται για όσους έχουν ή συμπληρώσουν εικοσαετή υπηρεσία κατά μια ώρα εβδομαδιαίως από 1.9.1996 και κατά μια ακόμα από 20.1.1997

Δ2/725/25.1.99 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Σχετικά με την αναγνώριση δημόσιας προϋπηρεσίας για τον προσδιορισμό του υποχρεωτικού ωραρίου εβδομαδιαίας διδασκαλίας των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την αριθμ. 646/98 γνωμάτευση του Ν.Σ.Κ., η οποία έγινε δεκτή από τον ΥΠ.Ε.Π.Θ. , για τον προσδιορισμό του υποχρεωτικού ωραρίου εβδομαδιαίας διδασκαλίας των εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 § 13 του Ν. 1566 /85 (ΦΕΚ 124/Α΄/96) λαμβάνεται υπόψη η υπηρεσία των, υπολογιζόμενης και της δημόσιας προϋπηρεσίας, από του διορισμού των και όχι από της μονιμοποίησής τους, με την προϋπόθεση ότι, η δημόσια προϋπηρεσία για τον προσδιορισμό του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας θα λαμβάνεται υπόψη από της ημερομηνίας κτήσης όλων των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για τον διορισμό τους στη Β/θμια Εκπ/ση στον κάθε συγκεκριμένο κλάδο.

Δ2/2580/10.2.97 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

............

§3. ..........

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι διατάξεις της § 13 του άρθρου 14 του Ν.1566/85 δεν έχουν εφαρμογή στους προσωρινούς αναπληρωτές υπό την έννοια της μείωσης των ωρών διδασκαλίας αυτών ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας των.

Η πρόσληψη με μειωμένο ωράριο προσωρινών αναπληρωτών, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως ήδη αναφέρανε, συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους και του χρόνου υπηρεσίας τους.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία αποτελεί πλημμελή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

στ) Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΑΡ1 ώρες εικοσιδύο (22) αν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, ώρες δεκαεννέα (19) αν έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας, και ώρες δεκαοχτώ (18) αν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας.
ζ) Αρχιτεχνίτες του κλάδου ΜΕ1 ώρες είκοσι έξι (26).
η) Τεχνίτες του κλάδου ΜΕ1 ώρες είκοσι οκτώ (28).

§14. Διδασκαλία με μειωμένο ωράριο δεν επιτρέπεται ......

Δ4.3121/21.1.81 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Παρακαλούμε να δώσετε εντολή στους διευθυντές των σχολείων της Περιφέρειας σας, όπου υπηρετούν μέλη της οικείας Ε.Λ.Μ.Ε. , να εξαντλείται και συμπτύσσεται το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας τουλάχιστον του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα μέσα σε 4 ημέρες την εβδομάδα, έτσι που να παρέχεται η ευχέρεια σ΄ αυτούς να έχουν μία ημέρα ελεύθερη την εβδομάδα για την καλύτερη άσκηση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων.

Δ2/1915/9.2.91 Έγγραφο ΥΠΕΠΘ

Απαντώντας ........ σας πληροφορούμε ότι το μειωμένο ωράριο που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων ύστερα από την αναγωγή των εξήντα εργασίμων ημερών αδείας σε διδακτικές ώρες, μπορεί, ύστερα από συνεννόηση με τα όργανα διοίκησης του σχολείου, να παρασχεθεί σε τρεις ή τέσσερις εργάσιμες ημέρες.

Ν.1566/85 ΑΡ.31

§9. Όσοι διδάσκουν στα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια έχουν μειωμένο κατά πέντε ώρες υποχρεωτικά ωράριο διδασκαλίας από το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε άλλα σχολεία.

Δ2/19087/11.9.92 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

1. Από στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατανομή των μαθητών σε τμήματα και η ανάθεση των ωρών διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν.1566/85 (Αρ.5 § 10, Αρ. 8 § 8. Αρ.14 §13 και 14) που ρυθμίζουν αντίστοιχα τα θέματα αυτά.

2. Οι παραπάνω περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων γιατί απαιτούν περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας, μεγαλύτερο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι ενδέχεται να μην υπάρχουν και περιορίζουν τη δυνατότητα λειτουργίας περισσοτέρων σχολείων σε πρωινή βάρδια, κάτι που γενικότερα δυσκολεύει την ομαλή και αποδοτική λειτουργία των σχολείων και ταυτόχρονα δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις.

3. Η παρά το νόμο οικονομική επιβάρυνση της πολιτείας για διορισμό αναπληρωτών και ανάθεση υπερωριακής εργασίας ή περικοπή διδακτικών ωρών, δημιουργεί υπηρεσιακή ευθύνη για το διευθυντή του σχολείου και τους αρμοδίους προϊσταμένους των γραφείων και Διευθύνσεων.

4. Σε περιπτώσεις που αντικειμενικά ιδιαίτεροι λόγοι καθιστούν αδύνατη την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τον αριθμό των μαθητών κατά τμήμα ή για μειωμένο ωράριο καθηγητών, ο Διευθυντής του σχολείου θα ζητεί την έγκριση του αρμόδιου Γραφείου και του οικείου συμβούλου.

5. Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την παρούσα στα σχολεία της αρμοδιότητας σας και να μεριμνήσετε ώστε οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να προβούν στον ορισμό των τμημάτων και στο ωράριο των καθηγητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που αναφέραμε.

Δ2/979/29.1. 98 ΥΠ.Ε.Π.Θ.-

Μείωση ωραρίου εκπαιδευτικών


Ύστερα από ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 παρ. 4 του Ν. 2527/97 που προβλέπει τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ( 1 ) ώρα την ημέρα και στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική, ή σωματική αναπηρία άνω των 67% ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν, σας γνωρίζουμε τα εξής :

Το ωράριο των εκπαιδευτικών ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ως άνω γενικές διατάξεις που αφορούν στον καθορισμό ωραρίου των δημόσιων υπαλλήλων.

Στα πλαίσια όμως της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής παρακαλούμε να δώσετε σχετικές οδηγίες στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιφερείας σας ώστε να τους εξασφαλισθεί συνεχές ωράριο διδασκαλίας και να τους παρασχεθεί κάθε άλλη διευκόλυνση, όπως απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας, εφόσον το μέτρο αυτό δεν παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για να τύχουν των ως άνω διευκολύνσεων θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του Ν. 1648/96 από την οποία να προκύπτει ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που προβλέπονται από το Ν. 2527/97.



Δ2/19765/1.11.94 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Στη Κ.Υ.Α. αριθμ. ΙΒ/12-480/92 (ΦΕΚ 750/31.12.92 τ.Α΄) καθορίζεται ότι μειώνονται το ωράριο διδασκαλίας κατά δύο ώρες την εβδομάδα. Αντίθετα δεν ορίζεται ούτε ότι οι απομένουσες ώρες διδασκαλίας είναι συνεχείς, ούτε ότι παρέχονται κατά την έναρξη ή την λήξη της λειτουργίας του σχολείου.

Κατά τη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεχές ωράριο διδασκαλίας των μητέρων εκπαιδευτικών, εφόσον αυτό δεν διαταράσσει την εύρυθμο λειτουργία του σχολείου (Δ2/5993/29.5.86 εγκύκλιος)

Η απαλλαγή των μητέρων εκπαιδευτικών με παιδιά κάτω των δύο ετών από τις εξωδιδακτικές εργασίες, σκοπό έχει την παροχή περισσότερου ελεύθερου χρόνου για την γονική μέριμνα και είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την § 8 του άρθρου 13 του Ν.1566/85 και την Δ2/22120/6.11.89 εγκύκλιο.

Το μειωμένο ωράριο στις μητέρες εκπαιδευτικούς θεσπίστηκε για κοινωνικούς λόγους και δεν είναι δυνατό να υπάρχει υπερωριακή αποζημίωση για τις δύο αυτές ώρες σύμφωνα με το αριθμ. 2016763/1748/0022/93 έγγραφο Γ.Λ.Κ.

Γ2/3967/22.10.90 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

Σας γνωρίζουμε ότι εφόσον τα τμήματα ειδίκευσης (Τ.Ε.) του σχολείου σας λειτουργούν το απόγευμα ορίζεται από το σύλλογο των καθηγητών και μετά από πρόταση του Διευθυντή ένας εκπαιδευτικός ως υπεύθυνος της λειτουργίας των Τ.Ε. του οποίου το ωράριο, μέχρι νομοθετικής ρυθμίσεως του θέματος, ορίζεται στο ήμισυ του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας.

Δ2/25653/19.9.86 Τέλεξ ΥΠΕΠΘ

Για τον προσδιορισμό του ωραρίου διδασκαλίας λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος που απαιτείται σαν προσόν διορισμού, μόνον στην περίπτωση που η διδακτική πείρα συνέπιπτε με δημόσια προϋπηρεσία.

Οι υπεύθυνοι τομέων του σχολικού εργαστηρίου, διδάσκουν δεκατέσσερις ώρες και ορίζονται για δύο χρόνια. Οι υπεύθυνοι εργαστηρίων κατεύθυνσης των σχολικών εργαστηρίων, διδάσκουν δεκαοχτώ ώρες και ορίζονται για ένα χρόνο.

Δ2/30414/7.12.88 Δ/γή ΥΠΕΠΘ


Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν σας πληροφορούμε ότι για τον προσδιορισμό του υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ωραρίου διδασκαλίας λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση που αναγνωρίζεται με το Αρ. 6 του Ν.1810 και υπολογίστηκε στην επανακατάταξη σύμφωνα με το Αρ. 9 του ίδιου νόμου.



83419/22.7.78 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

Διευκρινίζοντας την παρ.14 της εγκυκλίου μας με αρ.104027/26.9.1977 σχετικά με την έννοια του όρου “ώρες” στις διατάξεις του Ν.682/77, σας πληροφορούμε ότι η χρονική διάρκεια της “ώρας” υπολογίζεται σε 45 λεπτά εφόσον πρόκειται για ώρα διδασκαλίας και σε 60 λεπτά εφόσον πρόκειται για ώρα παραμονής στο σχολείο προς εκτέλεση των λοιπών εκπαιδευτικών καθηκόντων.

Δ2/23222/12.11.85 Δ/γή ΥΠΕΠΘ

...............................................

Οι προσαρτημένες στο γυμνάσιο τάξεις Λυκείου (Αρ.59 του Ν.1566/85) θα προσμετρούνται στον αριθμό των τμημάτων για το ωράριο του Διευθυντή.

Αντικειμενικά αδύνατη είναι η συμπλήρωση του ωραρίου, όταν εξαντληθούν οι περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος (μερική ή ολική διάθεση σε άλλο σχολείο, πρόσθετη εσωτερική βοήθεια κλπ).

Αντικειμενικά αδύνατη είναι επίσης και η συμπλήρωση του ωραρίου, όταν ο εκπαιδευτικός πρέπει να υπηρετήσει σε δύο σχολεία την ίδια μέρα και ιδιαίτερα όταν η μετάβαση από το ένα στο άλλο σχολείο, δεν είναι απόλυτα ευχερής. Πάντως διδασκαλία σε πάνω από δύο σχολεία την εβδομάδα, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφεύγεται.



Δ5/3454/13.6.89 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Απαντώντας ....... , σας γνωρίζουμε ότι , σύμφωνα με την § 8 του Αρ.13 του Ν.1566/85, όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών, που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

Ν.1566/85 Αρ.14

§20. Οι διατάξεις των § 8 και 9 του άρθρου 13 που αφορούν την υποχρέωση παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία, καθώς και την απαγόρευση παράδοσης ιδιαιτέρων μαθημάτων και στις κυρώσεις για την παράβαση της αντίστοιχα, εφαρμόζονται και για τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα με την επιφύλαξη της § της περίπτωσης στ’ του άρθρου 11.

Ο νόμος αυτός δεν είχε προβλέψει πρόσθετη αποζημίωση για την προσφορά των ανωτέρω υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την § 3 του άρθρου 35 του μεταγενέστερου νόμου Ν.1824/88 ‘’Στους εκπαιδευτικούς της Π.Ε., ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους και την υπηρεσιακή τους κατάσταση, καταβάλλεται αποζημίωση για πρόσθετη απασχόληση για την συμμετοχή τους στις παιδαγωγικές συσκέψεις των διδασκόντων, στις συσκέψεις με τους σχολικούς συμβούλους, ή προϊσταμένους διευθύνσεων και γραφείων της εκπαίδευσης, για το σχεδιασμό , έλεγχο και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και για τη συνεργασία τους με τους γονείς των μαθητών, για καθένα από τα τρία διδακτικά τρίμηνα του σχολικού έτους.

Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω ο μεταγενέστερος αυτός νόμος προβλέπει αποζημίωση και για μέρος των υπηρεσιών της παραγράφου 8 του άρθρου 13 αλλά και για άλλες πρόσθετες απασχολήσεις, όπως περιγράφονται στην σχετική διάταξη ( § 3 του Άρθρου 35 του Ν. 1824/88)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αποζημίωση της τελευταίας παραγράφου συμψηφίστηκε στα επιδόματα του νέου μισθολογίου Ν. 2470/97

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου