Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη Παπαδημούλη στον ΤτΚ: "Δεν είπαμε ότι όλοι οι στόχοι είναι υλοποιήσιμοι"


«Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα ξαναγυρίσουν τα πράγματα στο 2008 ή στο 2009», σημειώνει στον Τύπο της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχεται ότι «ποτέ δεν είπαμε πως το σύνολο των στόχων μας είναι άμεσα πραγματοποιήσιμο», επαναλαμβάνει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και διαβεβαιώνει πως όταν γίνουν εκλογές, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία».
 
 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει η χώρα τη δόση ή όχι;
Η δόση δεν είναι δώρο, αλλά δάνειο που έρχεται με καθυστέρηση και αποτελεί τμήμα των
μνημονιακών υποχρεώσεων. Τα Μνημόνια 1, 2, 3 έχουν προκαλέσει μεγάλη ύφεση, άγρια ανεργία και κοινωνική έκρηξη. Το 2013, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές προβλέψεις, θα συνεχιστεί ο υφεσιακός κατήφορος. Ολα αυτά δεν κρύβονται από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την έλευση της δόσης. Πολύ περισσότερο που τα νέα δάνεια συνοδεύονται και με νέους απαράδεκτους όρους για αυτοματισμό στη λήψη των νέων μέτρων με παράκαμψη της Βουλής και νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. για το 2015 και 2016.
Ολα αυτά διαψεύδουν πριν αλέκτορα φωνήσαι την πρωθυπουργική διαβεβαίωση περί «τελευταίων μέτρων».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε από τη ΛΑΡΚΟ ότι θα επαναφέρετε μισθούς-συντάξεις με έναν νόμο. Αλήθεια, πού θα βρείτε τα λεφτά;
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και στη ΛΑΡΚΟ αυτό που είπε και στη Βουλή, ότι όλο το τελευταίο πακέτο μέτρων που η κυβέρνηση έφερε σε ένα άρθρο θα καταργηθεί με την ίδια διαδικασία. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα ξαναγυρίσουν τα πράγματα εκεί που ήταν το 2008 ή το 2009. Εμείς δεν επιθυμούμε την Ελλάδα της φούσκας που μας κληροδότησαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Φιλοδοξούμε να βάλουμε φρένο στον υφεσιακό κατήφορο. Διεκδικούμε μία δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση του χρέους και έχουμε ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό σύστημα, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, για τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση της διοίκησης, για την αναπτυξιακή αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Η Ελλάδα των ρετιρέ, αυτών που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, η Ελλάδα των offshore, της παραοικονομίας, των κρατικοδίαιτων μπίζνες, της φοροδιαφυγής μπορεί να εισφέρει σημαντικούς πόρους στα δημόσια ταμεία. Οχι να γδέρνονται μονίμως μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι.

Οσα υπόσχεστε είναι άμεσα εφαρμόσιμα ή έχουν ορίζοντα τετραετίας; Π.χ. η καταγγελία του Μνημονίου θα είναι η πρώτη πράξη σας αν υπάρξει κυβέρνηση Αριστεράς;
Παραμένουμε σταθεροί στην προεκλογική μας δέσμευση. Ακύρωση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν είπαμε ότι το σύνολο των στόχων μας είναι άμεσα πραγματοποιήσιμο. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Εμείς όμως δεν λέμε «στις 18 σοσιαλισμός». Προσωπικά πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να λες τρία πράγματα και να κάνεις τέσσερα, από το να υπόσχεσαι 18 σημεία, όπως ο κ. Σαμαράς, και να κάνεις τα εντελώς αντίθετα.

Τη μία ο κ. Λαφαζάνης παραδέχεται ότι δεν είστε έτοιμοι, την άλλη ο κ. Παναγούλης εξαγγέλλει λιντσαρίσματα, ενώ ο κ. Σταθάς αποκαλεί τον κ. Σόιμπλε «κουτσό». Είναι πρόβλημα η πολυφωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Πορευόμαστε συλλογικά με την πολιτική, το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε από το 4 στο 27%. Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλό: ο μετασχηματισμός του από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στο ενιαίο κόμμα-συνισταμένη που θα εκφράζει τη θέληση των μελών του και η διαρκής εξειδίκευση του προγράμματός του σε επαφή με την κοινωνία. Ολα τα ηγετικά στελέχη με συλλογικότητα, σοβαρότητα και ευθύνη οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την πρόκληση.

Βουλευτές που αποχωρούν ή διαγράφονται από τα κυβερνητικά κόμματα είναι ευπρόσδεκτοι στον ΣΥΡΙΖΑ; Αισθάνεστε, επί παραδείγματι, ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης είναι «σύντροφός» σας;
Αυτό που προέχει για εμάς είναι να χτίσουμε με αξιόπιστα υλικά το καινούργιο, το έντιμο, το αποτελεσματικό και το άφθαρτο που ένα διευρυνόμενο τμήμα της κοινωνίας απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σαρωθεί το φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο και συμφέρον να μετατραπεί σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Οι όποιες συνεργασίες μας οφείλουν να στηρίζονται σε κοινό πρόγραμμα και να ενισχύουν την πολιτική μας αξιοπιστία. Ακούγονται πολλά, ορισμένες φορές ανυπόστατα, και καμιά φορά για λόγους σκοπιμοτήτων. Τις όποιες συνεργασίες επιλέξουμε από όσους μας χτυπούν την πόρτα, θα τις αποφασίσουμε συλλογικά και θα τις ανακοινώσουμε εμείς στο φως της ημέρας. Οι πολίτες που στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πρώτοι που μας ζητούν να μη γίνουμε σαν τους άλλους.


 «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία»


Εκλογές έγιναν μόλις πριν από 5 μήνες. Δεν είναι λίγο νωρίς να ζητάτε εκλογές;
Τα πράγματα χειροτερεύουν διαρκώς με εκρηκτικό τρόπο. Χρειάζεται να μπει ένα φρένο στον κατήφορο. Η αλλαγή απαιτεί άλλη πλειοψηφία και άλλη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα να είστε βέβαιος ότι δεν πάσχουμε από κυβερνητισμό. Αν θέλαμε τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουμε άρον άρον και πάση θυσία υπουργοί, θα είχαμε διαλέξει άλλους δρόμους και δεν θα υπηρετούσαμε τις ιδέες της Αριστεράς για δεκαετίες μέσα από ένα μικρό κόμμα, που μέχρι πριν από λίγους μήνες είχε μόλις 4%.


Βρίσκεστε στα χαρακώματα και με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και με το ΚΚΕ. Ακόμη κι αν γίνονταν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πρώτος, βγαίνουν τα κουκιά για σχηματισμό κυβέρνησης;
Οποτε κι αν γίνουν εκλογές, με γνώμονα την εντολή του λαού και τη λαϊκή ψήφο, το πρόγραμμά μας και την ανάγκη για αξιόπιστα πρόσωπα στο τιμόνι της χώρας, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εγγυηθούμε.


 
«Ο Σαμαράς ρίχνει “δόλωμα” προς τα δεξιά του»
 
 Σε σχέση με το νόμο Ραγκούση, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει διαφορετικά, αφ’ ης στιγμής κρίνεται αντισυνταγματικός από το ΣτΕ;
Εντυπωσιάζει αρνητικά η σπουδή του Μαξίμου να δώσει εντολή εντός επτά ημερών να ετοιμαστεί νέο νομοσχέδιο, πριν καλά καλά καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ. Με το νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει ο κ. Σαμαράς ρίχνει «δόλωμα» προς τα δεξιά του. Είναι γνωστό ότι τέτοιες αλλαγές επιτρέπουν τη στήριξη από τη Χρυσή Αυγή και επιτρέπουν να οικοδομηθούν γέφυρες ανάμεσα στη Ν.Δ. και το κόμμα του κ. Καμμένου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου