Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Πήρε αυτό που ήθελε στη Μάλτα



«Μάλτα γιοκ» (δεν υπάρχει η Μάλτα) είχε αναφωνήσει ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις, όταν εξαιτίας ενός φλιτζανιού που ήταν ακουμπισμένο στον χάρτη δεν την έβρισκε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως και οι σύνεδροι του Λαϊκού Κόμματος, όχι μόνο τη βρήκε αλλά εξασφάλισε και έναν καλό σύμμαχο. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι (μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια) στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε από τη Μάλτα ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάκαμψη και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «κανένα
πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει σε μια κοινωνία που καταρρέει».

«Υπάρχει μία ευρεία συμφωνία στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα είδαμε το χειρότερο πρόσωπο της κρίσης και μετά τις τελευταίες αποφάσεις που έχουμε λάβει τον επόμενο χρόνο θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τους αρχηγούς όλων των εθνικών ομάδων του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του πλειοψηφούντος κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Μάλτας. Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης κι έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη υποστήριξη από μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και κοινή πολιτική για τη σταθεροποίηση της νότιας Μεσογείου. Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν σε κοινή στάση στο θέμα των κοινοτικών κονδυλίων για την περίοδο 2014 - 2020.

Μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις μεγάλες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, όπως είναι, στην πραγματικότητα, η παράνομη μετανάστευση, η ναυτιλία και η απόλυτη αναγκαιότητα για τη χάραξη πολιτικών που θα δημιουργήσουν στη συνέχεια θέσεις εργασίας».

«Ο κ. Σαμαράς, με απύθμενο θράσος, συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου» υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού, για να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς προσβάλλει τον πρωθυπουργό, αλλά υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Τις προσβολές τις περιφρονούμε, αλλά την εθνική υπονόμευση δεν θα τη συγχωρήσουν οι Ελληνες».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου