Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί προετοιμάζονται για κούρεμα του ελληνικού χρέους


Είναι θέμα χρόνου πλέον να αποδεχθεί και η επίσημη γερμανική κυβέρνηση τη λύση του νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ίσως μάλιστα να το έχει καταλάβει καθώς η ξαφνική στήριξη της ιδέας της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας Γενς Βάιντμαν, δεν είναι καθόλου τυχαία.
Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι αν δεν υπάρξει κούρεμα στο χρέους του επίσημου τομέα τότε δε θα ηρεμήσει η κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Βάιντμαν κι όχι κάποιος τυχαίος καθώς
πρόκειται για αγαπημένο τέκνο της Μέρκελ, δήλωσε σε εκδήλωση στο Βερολίνο ότι κάποια στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν μια «τίμια και ειλικρινή» συζήτηση πάνω στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Αν ρωτούσε κάποιος αν θα εξυπηρετούσε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους τώρα, η απάντηση θα ήταν μάλλον αρνητική. Μια διαγραφή δεν θα έλυνε από μόνη της τα προβλήματα της Ελλάδας. Αν όμως το ερώτημα τεθεί όταν θα έχουν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις το ζήτημα αλλάζει, διότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια το ζήτημα…», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός τραπεζίτης.
Και δεν είναι μόνο αυτός. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου Λικ Κεν, είχε επίσης συμφωνήσει με τη «γραμμή Λαγκάρντ» για την ανάγκη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αμφισβητώντας ότι το 2020 θα έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Εξάλλου οι ειδικοί συμφωνούν (αν και χαμηλόφωνα) ότι το όριο που καθιστά ένα δημόσιο χρέος μη εξυπηρετήσιμο είναι το 80% του ΑΕΠ.
Φαίνεται ότι σιγά – σιγά ωριμάζει η ιδέα του κουρέματος και προετοιμάζουν το γερμανικό λαό για κάτι τέτοιο. Άλλωστε, αν επιλεγεί κάποια στιγμή αυτή η λύση τότε η Γερμανία εκτιμάται ότι θα χάσει περί τα 37 δις ευρώ. Είναι λοιπόν δύσκολο να περάσει στο γερμανικό λαό μια τέτοια «χασούρα», ειδικά όταν σε 10 μήνες υπάρχουν εκλογές. Για το λόγο αυτό οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μόλις η Ελλάδα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει και περάσουν και οι γερμανικές εκλογές τότε θα δοθεί η λύση του κουρέματος, που μοιάζει αναπόφευκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου