Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΔΝΤ: Σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση η Γαλλία

ΔΝΤ: Σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση η Γαλλία Η Γαλλία κινδυνεύει να μείνει πίσω ακόμα και σε σχέση με τις πληγείσες από την κρίση Ιταλία και Ισπανία, εάν δεν μεταρρυθμίσει την οικονομία της, προειδοποιεί το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη χώρα, εντείνοντας την πίεση προς τον Φρανσουά Ολάντ να ανακόψει την πτωτική τροχιά της εγχώριας βιομηχανίας.

 Προβλέποντας ανάπτυξη μόλις 0,4% για τη Γαλλία το επόμενο έτος, δηλαδή το ήμισυ απ’ ότι αναμένει το Παρίσι, το ΔΝΤ λέει ότι οι προοπτικές «σκοτεινιάζουν» περαιτέρω λόγω της «σημαντικής απώλειας ανταγωνιστικότητας» της Γαλλίας και καλεί σε ένα  «ευρύ πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων».

 «Μπορεί η κατάσταση να γίνει πιο σοβαρή, εάν η γαλλική οικονομία δεν προσαρμοστεί στον ίδιο
ρυθμό με τους κύριους εμπορικούς εταίρους της, κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες μετά την Γερμανία, προχωρούν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας και υπηρεσιών τους» αναφέρει στην έκθεση το Ταμείο.

 Η προειδοποίηση συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση μίας πολυαναμενόμενης έκθεσης από τον Λουί Γκαλουά, τέως διευθύνοντα σύμβουλο του αεροναυπηγικού ομίλου EADS, ο οποίος έκανε μία «σοβαρή διάγνωση της κάμψης της γαλλικής βιομηχανίας».

Η έκθεση, που του ανατέθηκε από τον πρόεδρο Ολάντ, συμπεραίνει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση πρέπει να περικόψει 30 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ σε κόστη κοινωνικής πρόνοιας μέσα σε δύο χρόνια, προκειμένου να «σταματήσει την αποσύνδεση» της γαλλικής οικονομίας από αυτές των ανταγωνιστών της.

 Ο Λ. Γκαλουά έβαλε μάλιστα την πρόταση στο κέντρο των συστάσεών του, παρά τις ισχυρές ενδείξεις από υπουργούς ότι είναι απρόθυμοι να αναλάβουν τόσο δραστικά μέτρα. «Πρόκειται για αυτό που ονομάζω σοκ ανταγωνιστικότητας – ένα σοκ εμπιστοσύνης (…) το οποίο θα σταματήσει την πτώση και θα υποστηρίξει τις επενδύσεις» αναφέρει.

 Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν σε Ευρω-Ασιατική σύνοδο στο Λάος, είπε σχετικά ότι «θα ληφθούν ισχυρές αποφάσεις». Η κυβέρνησή του αναμένεται να δώσει σήμερα την πλήρη ανταπόκρισή της στην έκθεση Γκαλουά.

 Πολλές από τις 22 συστάσεις που διατυπώνει η έκθεση ταιριάζουν με την έμφαση που δίνει η γαλλική κυβέρνηση σε μακροπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της έρευνας, την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις γαλλικές πολυεθνικές εταιρίες και εγχώριους προμηθευτές και την υποστήριξη στην ανάπτυξη μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων.

«Ανοιχτή πόρτα σπρώχνει» η έκθεση Γκαλουά και με την υποστήριξη της εκπροσώπησης εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια εταιριών με πάνω από 5.000 υπαλλήλους.
Ωστόσο η κεντρική του πρόταση, να μειωθεί το υψηλό εργατικό κόστος με περικοπές των εισφορών κοινωνικής πρόνοιας κατά 20 δισ. ευρώ για τους εργοδότες και κατά 10 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους, «ξεβόλεψε» την κυβέρνηση.
Οι υπουργοί έχουν εκφράσει την απροθυμία τους να αυξήσουν άλλους φόρους αντ’ αυτού, όπως πρότεινε ο κος Γκαλουά, φοβούμενοι ότι θα πληγεί η κατανάλωση και η οικονομία θα σπρωχτεί σε ύφεση.

 Η γαλλική κυβέρνηση είναι απρόθυμη και για μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να καλυφθεί η μείωση του εργατικού κόστους.

 Το ΔΝΤ λέει ότι «η ποιότητα της προσαρμογής του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί» με βαθύτερες περικοπές δαπανών, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις φόρων για το 2012 και το 2013 «μειώνουν περαιτέρω τα κίνητρα για εργασία και επενδύσεις και θέτουν τη Γαλλία σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση απέναντι στους εταίρους της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου